Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Önkéntes katonakaszt

2013. február 12.

A sorkötelezettség eltörlésével kis létszámú professzionális hadseregek veszik át a honvédelem és a háborúzás feladatait. A hadsereg élete, beleértve a katonák életének kockáztatását is, egyre kevesebbet számít az átlagembernek.

„Amerika népessége folyamatosan nő − 1973, a sorkötelezettség eltörlése óta a hadsereg létszáma viszont egyre csökken. Az önkéntes katonai szolgálat nemzedékről nemzedékre öröklődik, és félő, hogy az Egyesült Államokban kialakul egy katona osztály − írja Matthew Schofield, a Stars and Stripes katonai magazin publicistája.

A második világháború óta egyre kisebb a katonai szolgálatot teljesítők aránya az amerikai össznépességhez képest. A háború idején még a népesség közel 8 százaléka szolgált, a koreai háború idején már csak 2,5, a vietnami háborúban kevesebb, mint kettő. Az afganisztáni és az iraki háború ellenére az amerikai hadsereg tagjai a teljes társadalom mindössze 0,5 százalékát teszik ki. A jelenség hátterében a kevesebb embert igénylő harceszközök elterjedése áll, amely lényegében fölöslegessé tette a sorozást is, legalábbis a 310 milliós Egyesült Államokban.

Az önkéntes hadsereg 40 évvel ezelőtti felállítása azonban súlyos társadalmi mellékhatásokkal jár. Mint arról a Metazin is beszámolt, főleg a szegényebb családok alacsonyan képzett tagjai választják az önkéntes katonai szolgálatot megélhetésül. A felső- és a középosztályt így kevésbé érinti személyesen a háború, hiszen az ő családtagjaik közül gyakran senki sem kockáztatja az életét a harctereken. Egyesek szerint ezért érdemes lenne újra bevezetni a sorkötelezettséget, hiszen ha saját gyerekeik életét sodornák veszélybe, akkor talán jobban meggondolnák, mikor indítsanak háborút.

Egyre jellemzőbb, hogy azok a fiatalok vonulnak be, akiknek szülei is katonaként szolgálnak − teszi hozzá Schofield: a jelenlegi állomány 57 százaléka aktív vagy tartalékos katona gyermeke. Aggasztónak tartja, hogy a társadalom széles rétegei számára lényegében közömbös, kivel, mikor és milyen körülmények között csap össze az amerikai hadsereg. Akiknek az ismerősei nem érintettek, kevésbé foglalkoznak vele, hogy milyen kockázatokat kell vállalniuk a szerződéseseknek.

Nem véletlen, hogy felmérések szerint azok, akiknek nincsen személyes érintettségük, kevesebbet foglalkoznak például az afganisztáni háborús fejleményekkel, mint akiknek rokonai szolgálnak a seregben. Mindez azzal fenyeget, hogy a többségi társadalomtól egyre inkább elszigetelődő többé-kevésbé zárt katona-kaszt, amolyan modern szamuráj osztály alakul ki Amerikában − figyelmeztet Schofield.