Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Bevándorlási hisztéria előszele

2005. július 9.

Közeledik a parlamenti választás az Egyesült Királyságban. Az egyik nagy téma a bevándorlás lesz. A pártok és az újságok már el is kezdték a kampányt.

Közeledik a parlamenti választás az Egyesült Királyságban. Az egyik nagy téma a bevándorlás lesz. A pártok és az újságok már el is kezdték a kampányt.

A konzervatívok szigorú korlátozásokat követelnek. Akár odáig elmennének, hogy az ország mondja föl az ENSZ 1951-es menekültügyi egyezményét.

Trevor Phillips, a félkormányzati Faji Egyenlőség Bizottságának vezetője azzal vádolja Michael Howardot, a tory vezetőt, hogy megadta magát a párt "ideiglenes szárnyának" (célzás az IRA terroristákra).

A Guardian arról számol be, hogy a Munkáspárt is gyorsítani akarja az elutasított bevándorlók deportálását, mert nem akar sebezhetővé válni a konzervatív támadással szemben.

A lap metazinja, a Wrap kommentált, linkekkel ellátott összeállítást közöl az ügy sajtójáról. "A Telegraph vezércikke - írja Sean Clarke a Wrap-ben - azzal nyugtatja az olvasókat, hogy nem vulgáris dolog a bevándorlás miatt aggódni."

Amikor William Hague, az előző konzervatív pártvezér - olvashatjuk a Telegraph-ban - 2001-ben elkezdett harciasan kampányolni a bevándorlás szigorításáért, sok választót megnyert magának a szegényebb körzetekben. Ezt azonban ellensúlyozta, hogy a kifinomultabb középosztályi választók egy része átállt a Munkáspárthoz.

De nem azért álltak át - folytatja a vezércikk -, mert nem értettek egyet a konzervatívokkal, hanem azért, mert úgy érezték: túl közönséges ennyire előtérbe állítani ezt az ügyet. "Azóta megtört a tabu, a vitát nem lehet többé elhallgattatni, nem elég a mindenre alkalmazható 'fajgyűlölő' bélyeget ragasztani arra, aki a bevándorlásról beszél."