Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Elit diplomás anyák

2005. november 26.

A legjobb amerikai egyetemek végzőseire remek állások várnak. A diáklányok közül mégis egyre többen választják a főállású anyaságot.

A legjobb amerikai egyetemek végzőseire remek állások várnak. A diáklányok közül mégis egyre többen választják a főállású anyaságot.

Húsz-harminc évvel ezelőtt az elit egyetemeken tanuló nők többsége tanulmányainak bejezése után a munkát választotta a család helyett. Újabban viszont inkább az anyaság mellett döntenek a diplomások – írja Louise Story a New York Timesban.

„A nőmozgalom tetőpontján és egy rövid ideig még azután is, a nők nagyon bíztak benne, hogy valahogy sikerül összeegyeztetniük a teljes munkaidejű állást és a gyermeknevelést – nyilatkozta Cynthia E. Russett, a Yale történelem professzora. – A mai nők azonban már realisták.”

Egy felmérés szerint, amelyet a Yale egyetemen készítettek, a diáklányok közel hatvan százaléka felhagyna a karrierépítéssel, amikor megszületik a gyermeke. Sokan egyáltalán nem vállalnának munkát, mások részmunkaidőben szeretnének dolgozni.

Az elit egyetemek vezetői nem örülnek az anyasággal kapcsolatos új elképzeléseknek. Marlyn McGrath Lewis, aki korábban a Harvard koedukációért felelős dékánja volt, most pedig a felvételi ügyek felelőse, így fakadt ki az újságírónak: „Keményen dolgozunk, hogy a nők is bejussanak az egyetemre, és mit kapunk érte cserébe?”

A feministákat egyenesen megbotránkoztatja, hogy mennyire hidegen hagyja a karrier az elit egyetemeken tanuló hölgyeket. „Azt hiszik, hogy ez magánügy – mondta Laura Wexler, az amerikanisztika és a társadalmi nemek (Gender Studies) professzora a Yale-en. – A nők előtt megnyílt az érvényesülés lehetősége, s bátorították őket, hogy éljenek vele, de a társadalmi változások ezzel nem tartottak lépést.”