Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Globális Google Köztársaság

2013. május 23.

A Google egyre inkább összefonódik az állammal: immár aktív szerepet vállal a biztonságpolitika terén is. Az amerikai publicista szerint ez elvben üdvözlendő, annál aggasztóbb viszont, ha egy cég olyan nagy befolyásra tesz szert, hogy akár konkurálhat is az állammal.

A terrorista radikalizmus felszámolásától a fegyverkereskedelmen át a Google egyre több, az állam hatáskörébe tartozó területre tör be - írja a Mya Frazier publicista a Slate-en.

A Google az online tevékenységeket rögzítő adatbázisainak segítségével egyre inkább dominánssá válik az internetes keresés piacán. A Gmail rendkívül népszerű, csakúgy, mint a YouTube és a már a Facebookkal is konkuráló Google+ közösségi oldal. A népszerű online alkalmazások segítségével a Google soha nem látott mennyiségű adatot tud begyűjteni a felhasználókról. Az adathalmazok lehetővé teszik, hogy a hagyományosan az állam által felügyelt területekre is kiterjessze a tevékenységét. „A Google mára alighanem az egyik legfontosabb nem kormányzati nemzetközi szereplővé lépett elő, és a biztonságpolitikában is egyre nagyobb szerepet kap” - állítja Frazier.

A Google egy kezdeményezése a globális fegyverkereskedelem alakulását követi. Egy másik, több millió dolláros alkalmazás riadóláncként működik, és figyelmeztet a természeti katasztrófákra. De létezik esőerdő-irtás megfékezését szolgáló program is, sőt, etnikai konfliktus előrejelző is (igaz, ezt nem a Google üzemelteti, csak az adatbázisát bocsátja rendelkezésre). Az internetes keresőóriás együttműködk az amerikai hatóságokkal az online terrorista- és bűnöző-hálózatok felszámolásában, és aktívan kooperál a nemzetbiztonsági hatóságokkal. A Google befolyásának növekedését jelzi, hogy Eric Schmidt, a Google korábbi vezérigazgatója az amerikai külügyminisztérium ajánlását figyelembe véve utazott Észak-Koreába, és egyeztetett a kommunista diktatúra vezetésével. Az internetes óriás korábban a kínai hatóságokkal is különmegállapodást kötött, és önkéntes cenzúrát vállalt.

Schmidt és szerzőtársa, Jared Cohen biztonságpolitikai szakértő április végén megjelent Az új digitális kor: a népek, a nemzetek és az üzleti élet jövőjének átalakításacímű könyve kevés kétséget hagy afelől, hogy a Google a jövőben még nagyobb biztonságpolitikai feladatokat vállalna magára. Utalnak rá, hogy reményeik szerint, hála a Google közvetítésének, létrejöhet az anarchisták álma: a központ és vezető nélküli világ.

Fraziert ez a lehetőség csöppet sem nyugtatja meg. Elismeri a Google erényeit a nemzetközi terrorizmus elleni harcban, ám aggasztónak tartja, hogy az állammal összefonódó nagyvállalat egyre önállóbbá válik. Hiszen így az állam egyre kevésbé avatkozhat majd be a Google működésébe, és kényszerítheti ki vele szemben például a szerzői jogi, a személyiségi jogi és az adatvédelmi normák betartását.