Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Posztmodern háztáji karrier

2013. június 18.

Amerikában egyre több diplomás nő választja a karrier helyett a főállású anyaságot. A feministák szerint ez a nőkkel szembeni nyílt és intézményi diszkrimináció eredménye. A konzervatívok viszont a tradicionális értékekhez való visszatérésről beszélnek. Egy új könyv szerint mindkét oldal téved.

Nemcsak az üvegplafon miatt hagyják ott a nők munkát, hanem azért is, mert egy jobb élet lehetősége vonzza őket” – olvassuk Ann Friedman recenzióját a New Republicban, Emily Matchar május elején megjelent Hazafelé, avagy miért döntenek a nők az otthon maradás mellett című könyvéről.

A Metazin lassan egy évtizede tudósít az újabban egyre népszerűbb főállású anyaság körüli amerikai kultúrharcról. A baloldali megközelítés szerint az egyetemet végzett fiatal nők a női szerepekkel kapcsolatos tradicionális társadalmi elvárások továbbélése és a strukturális diszkrimináció miatt szorulnak ki a munkaerőpiacról. A konzervatívok szerint viszont éppen ellenkezőleg: a hagyományos családmodell érvényességét igazolja, hogy még a diplomás nők is a főállású anyaságot választják a karrier helyett.

A két oldal közötti vita eddig leginkább makro- és teoretikus kérdések körül forgott. Matchar könyvében az elméleti megközelítés helyett inkább arra vállalkozott, hogy a szülőkkel készített interjúkból vonjon le következtetéseket.

Matchar vizsgálódásai több ponton cáfolják a liberális és a konzervatív vélekedéseket. A könyvből kiderül, hogy a főállású anyaságot vállalók között nemcsak vallásos tradicionalisták vannak, hanem szép számmal akadnak liberálisok, akik nem akarják a fél életüket az irodában tölteni. A megkérdezettek döntő többsége nem kényszerből vagy menekülésből hagyta ott állását, hanem azért, mert úgy gondolta, hogy értelmesebb életre lesz így lehetősége: több időt tölthet szeretteivel és posztmodern értékek szerint élhet. A többség szemében a házimunka és a gyereknevelés becsesebb, mint a karrier. A környezettudatos életmód, a kézművesség, a háztáji biogazdálkodás és az egyéb, otthonról végzett kreatív munkalehetőségek sok, a taposómalomból és a nagyvárosi életből kiábrándult középosztálybeli diplomás számára vonzók. Mások az internetes távmunka lehetőségét ragadják meg.

A jelenségnek azonban súlyos társadalmi mellékhatásai lehetnek – jegyzi meg Friedman. A  középosztálybeli nők kivonulásának eredményeképpen meggyengülhet a női egyenjogúság illetve a család és a karrier összeegyeztetését célzó mozgalom. Ami pedig azzal járhat, hogy azok a nők, akiknek nem áll módjában a háztáji önmegvalósítást választani, még nehezebben tudják majd összeegyeztetni a munkát és a családot.