Civil köntösbe bújt lobbisták

2013. október 27.

Az amerikai Huffington Post német kiadásának célja a német médiapiac átalakítása. Kritikusok szerint félő, hogy az ingyenes tartalmak és véleménycikkek alááshatják a kiegyensúlyozottságot és az elfogulatlanságot.

A Huffington Post valójában PR-kiadvány: színes újsághírek, reklámok és hirdetések keveréke, kibővítve két véleményhasábbal” – olvassuk Petra Sorge, a Huffington Post német kiadásának indulása kapcsán írt cikkét a német Cicero magazinban.

A Huffington Post a civil és a profi újságírás közötti szakadék áthidalására törekszik. A címlapon kiemelt helyen, a baloldali hasábban listázza a bloggerek hozzászólásait. Listázza továbbá a főbb híreket és mindenféle életmódtanácsot is ad.

A német újságírók sokáig találgatták, hogy az önkéntes bloggereken kívül vajon neves szerzők is hajlandók lesznek-e ingyen a portál rendelkezésére bocsátani írásaikat. Sorge szerint mára kiderült, hogy jócskán akadnak ilyenek, ám nem a civil kurázsitól fűtött szerzőkről van szó. Alekszandr Medvegyev, a Gazprom exportágazatának vezetője hosszú cikkben ecsetelte, hogy milyen előnyös Európa számára a Gazprom tevékenysége. René Obermann, a Deutsche Telekom vezérigazgatója pedig azt fejtegette, hogy cége a „gigabit társadalom” élharcosaként jelentősen hozzájárul a német társadalom és gazdaság fejlesztéséhez. A vállalatvezetők mellett a politikusok is felismerték az ingyenreklám lehetőségét: Ursula von der Leyen szociális és munkaügyi miniszter a Huffington Post alapítója által jegyzett véleményre reagálva népszerűsítette saját politikáját.

Könnyen lehet, hogy mindez csak a jéghegy csúcsa. A bloggerek esetében nem lehet kizárni annak a lehetőségét, hogy egy nagy cégtől vagy politikustól kapnak támogatást – figyelmeztet Sorge. Sőt, abban sem lehetünk biztosak, hogy az ingyenreklámért cserébe a Huffington Post nem jut gazdasági vagy politikai előnyökhöz.

Sorge szerint a civil újságírást zászlajára tűző német Huffington Post csak a lobbiérdekeket szolgálja. Az alapítók azt remélik, hogy a lap néhány éven belül akár a harmadik legjelentősebb német hírforrássá nőheti ki magát. Ha így lesz, könnyen lehet, hogy a civil köntösbe bújt lobbisták és a háttérből fizetett PR-szakértők még inkább kiszorítják a független újságírókat.