Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Blair, a Vaslady örököse

2005. október 17.

Múlt héten ünnepelték Margaret Thatcher 80. születésnapját. Tony Blair is részt vett a partin, de beszédet nem mondott. Pedig illett volna, mert sokat köszönhet a Vasladynek.

Múlt héten ünnepelték Margaret Thatcher 80. születésnapját. Tony Blair is részt vett a partin, de beszédet nem mondott. Pedig illett volna, mert sokat köszönhet a Vasladynek.

A brit jobboldal állapotát elnézve nem meglepő, hogy Thatcher 80. születésnapi ünnepségén több konzervatív politikus visszasírta nyolcvanas éveket. „Miért nem tér vissza a politikába? Gladstone 83 évesen alakította meg negyedik kormányát” – vetette fel beszédében Lord Fewsley, a Vaslady által elbocsátott korábbi miniszter. „Jöjjön vissza, Maggie” – kérlelte Sir Bernard Ingham, Thatcher hajdani sajtófőnöke.

Ellenfelei is elismerték a volt miniszterelnök nagyságát. Ami az ő szemszögükből persze sok tekintetben kétes nagyság. „Lady Thatcher kimondta, amit gondolt, és komolyan gondolta, amit mondott. Bár politikája véleményem szerint katasztrofális volt a demokráciára nézve, de legalább nem rejtette véka alá, hogy mit akar" – idézi a Telegraph a munkáspárti Tony Benn méltatását.

Sir Tom Dalyell, a korábban Margaret Thatchert hazugnak nevező munkáspárti politikus is nosztalgiával emlékezett a régi szép időkre. „Thatcher hazugságai eltörpülnek Tony Blair Irakkal kapcsolatos kijelentései mellett.”

Miniszterelnöksége óta több mint tizenöt év telt el, de az angol politika még mindig az ő árnyékában él – írta néhány napja a BBC. – Tory politikusnak csak akkor van esélye magas párttisztség megszerzésére, ha Thatcher örököseként lép fel.

Bár ő ennek cseppet sem örül, még Tony Blairt is rendszeresen a Vasladyhez hasonlítják. Nem ok nélkül. Amikor 1997-ben miniszterelnökké választották, Thatcher támogatásáról biztosította Blairt. „Jó kezekbe került Nagy-Britannia” – mondta a Vaslady. Andrew Gamble politológus szerint hozzátehette volna: „És a thatcherizmus is.”

Tony Blair részt vett a születésnapi ünnepségen, de nem mondott beszédet. Pedig illett volna néhány szóban köszönetet mondania. A thatcherizmus diadala után a baloldalnak is át kellett alakulnia. Tony Blair és az Új Baloldal annak köszönheti népszerűségét, hogy feladták a Munkáspártot korábban jellemző piacellenességet.

„Thatcher tönkretette saját pártját – írja Gamble –, mert elősegítette a Munkáspárt modernizálódását. A konzervatívoknak nem maradt ellensége, amellyel szemben összefoghatnának.”