Globális agyelszívás-verseny

2015. január 13.
CC Sinistra Ecologia Libertá CC Sinistra Ecologia Libertá
https://www.flickr.com/photos/sinistraeliberta/

A képzett fiatalok elvándorlása nemcsak a fejlődő országokban, hanem az EU fejlett államaiban is komoly gondokat okoz. Egy olasz közgazdász szerint nem a bevándorlás megkönnyítésével, hanem a migránsok hazacsábításával lehetne csökkenteni a képzett munkaerő hiányát és lassítani az elöregedést az EU-ban.

 

Az európai politikusoknak olyan törvényeket kellene hozniuk, amelyek hazacsábítják a külföldön élő állampolgárokat. A hazatérőknek adókedvezményt, kedvezményes álláshoz jutást és kedvezményes hitelt kellene ajánlani” – olvassuk Edoardo Campanella közgazdász okfejtését a Foreign Affairs hasábjain.

Miközben Európa számos országában magas a munkanélküliek aránya, megfelelően képzett jelentkező hiányában az új munkahelyek több mint negyede betöltetlen marad. Becslések szerint 2020-ra az EU-ban 900 ezer informatikai állást nem lehet majd betölteni, és csak Németországból egymillió mérnök fog hiányozni.

Campanella szerint sokat javítana a helyzeten, ha az EU tagállamai hazacsalogatnák az elmúlt évek során elvándorolt képzett munkaerőt. Bár a gazdasági válság hatására csökkent a migráció, az eurózóna évente így is 120 ezer diplomást veszít. Olaszországot 2000 és 2008 között másfél millió egyetemet végzett állampolgára hagyta el. A képzett fiatalok elvándorlása lassítja a gazdaságot, visszaveti az állami adóbevételeket és gyorsítja az európai országok már most is aggasztó elöregedését.

Bár a bevándorlás gazdasági szempontból előnyös, jobb- és baloldalon is egyre erősebb a bevándorlás-ellenesség. Ráadásul a magasan képzett bevándorlókért folytatott versenyben Európa alulmarad az Egyesült Államokkal szemben. Campanella ezért az elvándoroltak visszacsábítását javasolja. Ez több szempontból is előnyös lenne, hiszen a külföldön tapasztalatot szerzett, képzett állampolgárok integrációja sokkal zökkenőmentesebb, mint a más anyanyelvű és kultúrájú bevándorlóké. A hazatelepülők jelentős tudást és tőkét hoznának.

Az Economist már ennél kevesebbel is beérné. A gazdasági hetilap rámutat, hogy ötmillió brit állampolgár él külföldön, a kormány mégsem tesz semmit annak érdekében, hogy erősítse az anyaország és a diaszpóra kapcsolatát. Ha hazacsalogatni nem is lehet a külföldön sikeres briteket, ösztönözni kellene őket, hogy szülőföldjükön is vállalkozzanak. A világ 193 országa közül 110 már felismerte a diaszpóra jelentőségét, és különböző intézményes csatornákat nyitott, hogy ápolja a kapcsolatot a külföldön élőkkel. Az Economist szerint a brit kormánynak is lépnie kellene, hiszen a diaszpóra tagjai erősíthetnék az anyaország külkereskedelmi kapcsolatait.