Vallási alapon szabad diszkriminálni a nőket?

2015. május 3.

A demokratikus társadalom elítéli a faji, a vallási és a nemi diszkriminációt. A nőkkel szembeni vallási alapú előítéleteket azonban megtűri. Az amerikai publicista szerint ideje lenne változtatni ezen.

 

A nőkkel szembeni előítéleteket, például a vallási alapúakat miért tekintjük kevésbé kártékonynak, mint az egyéb előítéleteket? Miért írja fölül a szélsőséges vallási nézetek iránti tisztelet az emberi faj felének tiszteletét?” – teszi fel a kérdést Amanda Bennett, a Washington Post kolumnistája.

A cikk apropója személyes élmény: egy üzleti megbeszélés előtt egy ortodox zsidó férfi nem volt hajlandó kezet fogni vele. Bennett tiszteletben tartotta a döntést, de nem hagyta nyugodni a dolog. Miközben az előítéleteket és a diszkriminációt üldözi a törvény, a nőkkel szembeni vallási alapú megkülönböztetést megtűrjük. Mint Bennett felidézi: a közelmúltban többször előfordult, hogy ortodox zsidó férfiak nem voltak hajlandók nők mellé ülni a repülőgépen. Sokan szemet hunynak az ilyen esetek fölött. Hozzátehetjük, hogy miközben a nők hátrányos megkülönböztetését törvény tiltja, az egyházak számára megengedett, hogy bizonyos tisztségeket a férfiak számára tartsanak fenn.

De vajon akkor is így tennének az utasok, ha valaki egy fekete vagy egy zsidó férfival nem lenne hajlandó kezet fogni? Azt sem tartanák elfogadhatatlannak, ha egy keresztény tiltakozna az ellen, hogy a repülőn muszlim mellé üljön? Ha ilyesmi fordulna elő, a többség minden bizonnyal tiltakozna. A vallási alapú diszkrimináció ugyanis éppen olyan elfogadhatatlan, mint a faji megkülönböztetés. Bennett felidézi, hogy országos botrányt váltott ki a meleg párok kiszolgálását megtagadó oregoni pékség és indianai pizzázó esete csakúgy, mint azé a diáklányé, akit zsidó szervezetben való részvétele miatt elfogultságra hivatkozva nem akartak felvenni a Kaliforniai Egyetem (UCLA) diáktanácsába.

Bennett mindennek fényében elfogadhatatlannak tartja, hogy a nők tisztátalanságával kapcsolatos ókori elképzeléseken alapuló előítéleteket továbbra is megtűri a társadalom. Meg is fogadja gyorsan, hogy legközelebb nem hagyja szó nélkül, ha valaki vallási nézeteire hivatkozva megtagadja tőle a parolát.