Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

A kínai Tizenegyparancsolat

2005. október 29.

A kínai kormány tizenegy pontban foglalta össze az webmagazinokra és blogokra vonatkozó szabályokat. Ez akár bíztató jelnek tekinthető. Van mi ellen fellépni.

A kínai kormány tizenegy pontban foglalta össze az webmagazinokra és blogokra vonatkozó szabályokat. Ez akár bíztató jelnek tekinthető. Van mi ellen fellépni.

Kínában a hatóságok évek óta háborúban állnak az online magazinok és blogok szerkesztőivel. Nagy Tűzfallal akarják megvédeni a népköztársaságot a nemkívánatos külföldi internetes oldalaktól. Ebben olyan nyugati cégek segítik őket, mint a Google és a Microsoft. Cenzorok tízezrei figyelik a fórumokat, és törlik a rendszerellenesnek ítélt hozzászólásokat.

Szeptember végén az illetékes hatóságok újabb megelőző csapásra szánták el magukat. Az Állami Információs Tanács tizenegy pontba foglalta az online magazinok és a blogok szerkesztőire vonatkozó főbb szabályokat.

„A nagy csinnadrattával bejelentett szabályok elsősorban a megfélemlítést szolgálják – kommentál a sajtószabadságért kiálló Riporterek Határok Nélkül. – Az új rendelet megerősíti, hogy a hírközlés pártmonopólium, és hogy a média feladata nem a tájékoztatás, hanem a propaganda.”

A Tizenegyparancsolat értelmében tilos például nemzetbiztonságot veszélyeztető vagy alkotmánysértő hírek közzététele. De olyan információt sem szabad nyilvánosságra hozni, amely hátráltatja „az ország egyesítését”. Büntetés jár „a vallási szekták és a babona népszerűsítéséért” csakúgy, mint „az ország hírnevét csorbító” cikkekért, továbbá minden „illegális gyűlés, megmozdulás és sztrájk” bátorításáért.

A Riporterek Határok Nélkül szerint a szigorítás akár bíztató jelnek tekinthető. „A szigorú ellenőrzésre tett kísérlet azt mutatja, hogy a hatalom birtokosai félnek az internettől.”