A bevándorlók és a német történelmi felelősség

2015. június 30.

Az elharapódzó antiszemita erőszak megfékezése érdekében bajor képviselők kiterjesztenék a középiskolai holokausztoktatást. A kereszténydemokrata politikus vihart arat azzal, hogy kijelenti: a muszlim diákokat nem kellene kötelezni az oktatásban való részvételre.

 

A muszlim diákoknak is részt kelljen-e venniük a koncentrációs táborok látogatásán?” – teszi fel a kérdést a liberális Tagesspiegel a bajor tartományi parlamentben a holokausztoktatással kapcsolatban kirobbant vitát ismertető cikkében.

Bajorországban jelenleg csak a gimnáziumok hallgatói számára kötelező, hogy a holokausztoktatás részeként tanulmányaik során meglátogassanak egy holokauszt-emlékhelyet, múzeumot avagy dokumentációs központot. A holokauszt hetvenedik évfordulójának alkalmából a Németországi Zsidók Központi Tanácsa indítványozta, hogy minden középiskolás diákra terjesszék ki a kötelező múzeumlátogatást. A tanács elnöke szerint így talán elejét lehetne venni az antiszemita eszmék és az erőszak terjedésének.

A törvénytervezet tartományi parlamenti vitája során Klaus Steiner kereszténydemokrata politikus ellenezte a holokausztoktatás kiterjesztését a szakközép- és szakmunkásképzésben résztvevő diákokra is. Azzal érvelt, hogy ezekben az iskolákban sok a muszlim és a menekült családból származó diák, akik számára távoli a német történelem, és sem kognitív, sem érzelmi alapon nem tudnak azonosulni a holokauszt emlékével. Klaus azzal kapcsolatban is kétségének adott hangot, hogy az oktatási program hatékony eszköze-e az antiszemitizmus elleni harcnak.

Steiner kijelentése nagy felháborodást váltott ki. Gisela Sengl zöldpárti politikus szerint Steiner azt sugallja, hogy a holokauszt borzalmainak felfogásához különleges képességek kellenek. Sengl azt is megjegyezte, hogy éppen a kevésbé tanult diákoknak lenne a legnagyobb szüksége a holokausztoktatásra. Egy független képviselő megjegyezte, hogy az oktatás kiterjesztése révén a bevándorlók gyerekei is közelebbi kapcsolatba kerülhetnének a német történelemmel, és ez erősítené integrációjukat.

A Simon Wiesenthal Központ még keményebb bírálatot fogalmazott meg. A Los Angeles-i székhelyű szervezet a tartományi oktatásügyi minisztériumnak címzett nyílt levelében egyenesen azt állítja, hogy Steiner javaslata „felhívás zsidógyűlöletre”. A levél kitér rá, hogy a náci Németország szövetségesének tekintette a muszlimokat a zsidóság elleni harcban, és megemlíti, hogy a bajor kormány 20 millió eurót tervez iszlám teológusok képzésére költeni.

A Tagesspiegel idéz egy két hete nyilvánosságra hozott kutatást, amely szerint tavaly negyedével nőtt az erőszakos antiszemita bűncselekmények száma. A németországi zsidók elleni támadások gyakoribbá válásáért részben a muszlim bevándorlók antiszemitizmusa a felelős.