Trump a terrorral tromfol

2015. december 17.

Őrült beszéd, de van benne rendszer – idézi Shakespeare-t az ismert karikaturista Donald Trump republikánus elnökjelölt-aspiránsnak azt a javaslatát kommentálva, hogy egyelőre muszlimok ne tehessék be a lábukat Amerikába. Ha Amerikát iszlamista terrortámadás éri, az akár Trump elnökké választásához vezethet.

 

Tetszik vagy sem, Trump okosan játszik. Szinte biztos, hogy az ISIS hívei előbb-utóbb újra lecsapnak. És ha ez bekövetkezik, azon kezdünk majd gondolkodni, mi a teendő. Márpedig csak egy megoldási javaslat van kéznél. Trumpé, miszerint le kell zárni a határokat a muszlim beutazók előtt” – olvassuk Scott Adams karikaturista kommentárját Donald Trump republikánus elnökjelölt-aspiráns elhíresült kijelentéséről.

Trump javaslata bejárta a világsajtót, és nagy felzúdulást váltott ki még az amúgy inkább bevándorlásellenes jobboldalon is. David Cameron nemes egyszerűséggel ostobaságnak nevezte Trump javaslatát, hozzátéve, hogy egész Nagy-Britannia Trump jelölése ellen szurkol. Bár ez talán túlzás, már több mint egymillióan aláírták azt a petíciót, amelynek szerzői kitiltanák az amerikai milliárdost az Egyesült Királyságból. Trump kijelentését az elnökjelöltségre pályázó politikusok közül is bírálta néhány.

Adams nem rejti véka alá, hogy csöppet sem szimpatizál Trumppal, akinek muszlimellenes retorikáját infantilisnak nevezi. Ennek ellenére úgy véli, hogy a provokatív bevándorlásellenes kirohanások növelhetik Trump népszerűségét. Trump stratégiája arra épül, hogy uralja a politikai nyilvánosságot, amit ezúttal kétség kívül sikerült elérnie.

Ennél is fontosabb azonban, hogy hajmeresztő, mégis konkrét és könnyen érthető javaslatot fogalmazott meg az iszlám szélsőségesek megfékezése érdekében. Sokan ugyan egyszerű uszításnak tartják a muszlimok kitiltására vonatkozó javaslatot, Adams szerint azonban ennél többről van szó. Adams együtt tud élni a jelenlegi fenyegetéssel, és még akkor sem hozna drákói döntéseket, ha ezzel évi száz ember életét lehetne megmenteni a terrortámadástól, de elfogadja, hogy sokan kockázatkerülőbbek nála, és ezért akár a szabadságjogok korlátozását is elfogadnák, ha ez a nagyobb biztonság ára. 

Trump azzal számol, hogy az Iszlám Állam radikálisai előbb-utóbb ismét lecsapnak. Ha így lesz, akkor a milliárdos megdicsőülhet a pánikba esett választók szemében, mivel senki más nem fogalmazott meg hasonlóan egyszerű és széles körben ismertté vált javaslatot a terrorfenyegetés kivédésére. Kritikusai többnyire csak őt bírálják, mondván, hogy nem szabad kitiltani a muszlimokat. Adams attól tart, hogy polgártársai akár a hitleri Németországot idéző intézkedéseket is elfogadnának, ha ettől nagyobb biztonságot remélhetnének (és Adams nem zárja ki annak lehetőségét, hogy Trump valóban hajlik a totalitárius diktatúrákra jellemző megoldásokra).

Az NBC és a Wall Street Journal közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak 57 százaléka elutasítja Trump javaslatát, és csak 25 százalék ért vele egyet, a republikánus szavazók körében azonban nagyjából egyenlő nagyságú a két oldal. Ennek fényében nem is meglepő, hogy Trump népszerűsége töretlen, és továbbra is vezeti a republikánus elnökjelöltek listáját.

Mindebből persze nem következik semmi az elnökválasztás, sőt az előválasztások kimenetelére sem. Adams mindenesetre úgy gondolja, hogy Amerikán el fog uralkodni a félelem légköre, és ezért Trumpot az elnökválasztás legnagyobb esélyesének nevezi. Márpedig Trump-ügyben Adams egyszer már jó jósnak bizonyult. Az előcsatározások kezdetén, amikor még senki nem vette komolyan az amerikai milliárdost, megjövendölte, hogy hamarosan ő lesz a legnépszerűbb republikánus jelölt. Azóta Trump már a fogadóirodákat is meggyőzte. Decemberig Ted Cruz floridai szenátort tartották a legesélyesebbnek a republikánus elnökjelöltségre, pedig Trump nyár óta vezeti a népszerűségi rangsort. Most már azonban mindkettejük elnökké választásáért ötszörös pénzt fizetnének. Hillary Clinton demokratapárti jelöltet viszont mindkettejüknél esélyesebbnek tartják. Győzelme esetére csak 1,73-szoros pénzt ígérnek.