A langyos szkeptikusokat kiköpik

2016. január 3.

Az osztrák fizikus riasztónak tartja, hogy az emberek többsége határozott véleményt alkot olyan ügyekben is, amelyekről halvány fogalma sincsen. Szerinte mindenki jobban járna, ha óvatosabban alkotnánk ítéletet.

 

Mi lenne, ha Újév alkalmából megfogadnánk, hogy nem foglalunk állást olyan kérdésekben, amelyekről sejtelmünk sincs?” – olvassuk Florian Aigner fizikus szilveszteri kifakadását a Futurezone webmagazin osztrák kiadásában.

Aigner felidézi az amerikai National Science Foundation februári kutatását, amelyből kiderül, hogy az amerikaiaknak csupán egynegyede szerint kering a Nap a Föld körül. Az európaiakról sem fest sokkal jobb képet a felmérés: az európai válaszadók 29 százaléka hisz a geocentrikus világképben. Az osztrák fizikus a tudatlanság mértékén tulajdonképpen nincs is meglepődve, hiszen hobbifizikusok őt is rendszeresen traktálják mindenféle hajmeresztő áltudományos ostobasággal. Fel nem foghatja viszont, mi készteti az embereket arra, hogy határozott véleményt alkossanak olyan kérdésekben, amelyekhez láthatóan egyáltalán nem konyítanak. Bármilyen kellemetlen lehet is bevallani, hogy nem tudjuk, a Föld kering-e a Nap körül, avagy fordítva, tévedni még kínosabb.

Az alapvető ismeretek hiánya önmagában is aggasztó, ám ennél is ijesztőbb, hogy az emberek az összetett gazdasági kérdésekben is habozás nélkül alkotnak magabiztos véleményt. A többség határozott elképzeléseket szajkóz a görög gazdasági válsággal, a génmanipulációval, a közel-keleti konfliktusokkal kapcsolatban. Pedig ezekben a kérdésekben még a szakértők véleménye is erősen megoszlik. Mindenki jobban járna, véli Aigner, ha a tájékozatlanok nem foglalnának állást ezekben a bonyolult kérdésekben.

Szép és nemes újévi gondolat. Sajnos azonban a demokrácia alapvetése, hogy mindenkinek a véleménye egyenlően számít, sőt, hovatovább egyenlő tiszteletet is érdemel. A(z ostobaságukban szintén magabiztos) politikusok pedig kihasználják ezt: igyekeznek minden fontos témát kisajátítani, hogy ideológiai kartácsként használhassák a kultúrharcban. Az óvatos szkepticizmusnak pedig egyik oldalon sincs helye, a langyos szkeptikusokat minden ideológiai gettó kiköpi. Ha most azt mondanánk, hogy idén már nem lesz kényelmesebb és kifizetődőbb igazodni, mint komoly érveket felsorakoztatva kételyeket megfogalmazni, hát magunk is olyasmibe ártanánk magunkat, amihez nem értünk.