Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Indián státusz

2005. november 15.

A cserokiknak is voltak fekete rabszolgái. Az emancipáció után az indián nemzet tagja lett belőlük. Minden jól ment, amíg közbe nem szólt a pénz.

A cserokiknak is voltak fekete rabszolgái. Az emancipáció után az indián nemzet tagja lett belőlük. Minden jól ment, amíg közbe nem szólt a pénz.

John Rosst (1799-1866) nemzeti hősként tisztelik a cserokik. Katona volt, diplomata és politikus. Nem sikerült megakadályoznia, hogy népét elűzzék a georgiai ősi földről, de maradandó érdeme, hogy modern képviseleti intézményeket adott a cserokiknak. Ő rakta le a politikai autonómia alapjait, amelynek teljes elismerésére a múlt század hetvenes éveiben került sor.

Ross skót szülőktől származott, csak egyik nagyanyja volt félig indián. Ez nem akadályozta meg a cserokikat abban, hogy törzsfőnöki rangra emeljék, bár vetélytársai igyekeztek felhánytorgatni a származását. Házasságon kívül született fia, Stick Ross szintén elismert törzsi vezető lett, jóllehet fekete rabszolga volt az anyja.

A cseroki indiánok is tartottak rabszolgát. A polgárháború eredményeként a feketéket felszabadították, s a törzs teljes jogú tagjai lettek. Házasságot kötöttek az indiánokkal, résztvettek a vallási szertartásokban.

„Háromnegyed századdal Stick Ross halála után azonban – olvassuk a Wired magazin A vér bosszúja című cikkében –, Stick Ross ük-ükunokájának, Leslie Rossnak nincs helye többé a Cseroki Nemzet kebelében. Megtagadták tőle az állampolgárságot – azon az alapon, hogy nem igazi indián.”

A vér bosszúja valójában a pénz bosszúja. Egy 1988-ban elfogadott szövetségi törvény lehetővé tette az indián törzsek számára, hogy saját területükön engedélyezzék a szerencsejáték-üzletet , tekintet nélkül arra, hogy az olyan szövetségi államban fekszik, amelyben tiltják a szerencsejátékot.

Azóta az indián vidékeken virágzik a kaszinóipar. A jövedelemből tanulmányi ösztöndíjakat, egészségügyi ellátást és kedvezményes lakásépítési hiteleket biztosítanak a törzsek bejegyzett tagjainak.

Megnőtt az érdeklődés az indián státusz igazolása iránt. A nyolcvanas évek elején 50 000 tagot számláló oklahomai Cseroki Nemzet mára negyedmillió főre duzzadt. Ezért szigorították a törzsi tagság szabályait, s a felszabadított rabszolgák leszármazottait kizárták maguk közül.

Az érintettek bírósághoz fordultak, de a bíróságok nem akarják megsérteni az autonómiát. A fekete származású indiánok most genetikai vizsgálatokkal igyekeznek bizonyítani, hogy az ő ereikben is indián vér folyik.