Trump populista konzervatív munkáspártja

2016. december 1.

Kritikusai eddig egyebek között populista ígéretei miatt ostorozták Donald Trumpot. Most viszont, kormányzati terveinek napvilágra kerülésével egyre inkább azért bírálják, mert nem eléggé populista.

Hogy Donald Trump populista munkáspártot csinált volna a Republikánus Pártból? Ugyan már. A választás óta egyre világosabb, hogy Trump éppen az ellenkezőjét tervezi” – kommentálja Steve Benen, a liberális MSNBC publicistája Donald Trump politikai elképzeléseit. A cikk apropója Trump gazdasági tanácsadójának a Republikánus Párt tagjaihoz intézett beszéde. Stephen Moore felszólította a republikánusokat, hogy barátkozzanak meg a gondolattal: mostantól Donald Trump „populista munkáspártjának” tagjai.

Miközben kritikusai (köztük konzervatívok is) Trumpot és táborát demagóg populistának, olykor egyenesen fasisztának bélyegzik, és burkoltan avagy nyíltan a nemzeti szocializmussal állítják párhuzamba, Benen épp ellenkezőleg, azt veti Trump szemére, hogy máris szembement saját populista választási ígéreteivel. Felidézi, hogy a bankárellenes szólamokkal kampányoló Trump dúsgazdag bankárokat és spekulatív befektetőket jelöl miniszternek (a korábban a Goldman Sachs és Soros György alkalmazásában is álló leendő pénzügyminiszter a válság alatt bedőlt hitelekből gazdagodott meg, amiért a hitelkárosultak tüntettek is ellene). A jelek szerint támogatja a republikánus kongresszusi többséget abban, hogy ne engedjék át Obama elnök minimálbéremelését, amely az alacsony jövedelmű alkalmazottaknak kedvezne. Már korábban bejelentett adóreformja pedig a gazdagok számára lenne előnyös.

Benen mindebből azt a következtetést vonja le, hogy Trump csak retorikájában volt populista – elnökként azonban a milliárdos üzletember nem a kampánya középpontjába állított kisemberek érdekét képviseli, hanem az általa folyamatosan bírált privilegizált elitét.

Hasonlóan gondolkozik Peter Beinart is az Atlantic magazin hasábjain. Úgy véli, hogy Trump – feladva az egyéni felelősség fontosságára vonatkozó konzervatív álláspontot – azzal kecsegtette a munkásokat, hogy az állam majd segít nekik az életszínvonal emelésében. De máris visszakozott: adópolitikája és az egészségügyi rendszer részleges privatizációjával kapcsolatos állásfoglalásai azt sejtetik, hogy kevés valósul meg a populista ígéretekből.  

A jelek szerint nem Trump alakítja át a Republikánus Pártot konzervatív munkáspárttá, hanem a párt fogja megszelídíteni a populista szlogenekkel kampányoló Trumpot – jegyzi meg Matt O’Brien a Washington Postban.