Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

A ruha teszi

2005. december 2.

A sportvezetők szigorú rendszabályokkal akarják visszaállítani a kosárlabda tekintélyét. Öltözködési kódexet vezetnek be. Színes bőrű játékosok rasszistának tartják az előírásokat.

A sportvezetők szigorú rendszabályokkal akarják visszaállítani a kosárlabda tekintélyét. Öltözködési kódexet vezetnek be. Színes bőrű játékosok rasszistának tartják az előírásokat.

Tavaly novemberben a Detroit Pistons és az Indiana Pacers kosárlabda-mérkőzésen verekedés tört ki. A játékosok az utolsó percben összevitatkoztak, majd egymásnak estek. Kisvártatva nézők is beszálltak a tömegverekedésbe. A hírcsatornák sokszor leadták a bunyóról készült felvételeket. A kosárlabda-meccsek nézettsége visszaesett.

Az Amerikai Kosárlabda-szövetség, az NBA szigorúan megbüntette a verekedésben résztvevőket. Több embert feljelentettek. A főkolomposokat egy egész évre eltiltották a játéktól. Megerősítették a pályák biztonságát. Megtiltották, hogy a nézők túl közel kerülhessenek a pályához. Korlátozták a sör árusítását.

David Stern, az NBA egyik vezetője a kosárlabda presztízsének visszaállítása érdekében szerződtette Matthew Dowdot, Bush elnök választási tanácsadóját. Azt reméli a segítségétől, hogy sikerül visszacsalogatni a kosárlabdától elfordult nézőket.

Stern nemrég bejelentette, hogy öltözködési kódexet vezet be. A cél: ne úgy nézzenek ki a profi kosarasok, mint a gengszter-rapperek. A játékosoknak öltönyt és elegáns cipőt kell viselniük, ha a csapattal utaznak. Tilos az ujjatlan trikó, a napszemüveg, a fejhallgató és a rappersapka. Feltűnő ékszert, különösen a rapperek által kedvelt láncot sem viselhetnek.

A játékosok egy része egyetért a javaslattal, de akad, aki elfogadhatatlannak tartja. „Nincs kifogásom az ellen, hogy ki kell öltözni, mert tudom, hogy jó vágású srác vagyok. A lánc betiltását viszont rasszistának tartom. Minden fiatal kosaras ilyet visel” – nyilatkozta Steven Jackson, a tavalyi verekedés egyik résztvevője.

„Nem a ruha teszi az embert” – állítja egy másik játékos, Marcus Camby. John McWhorter, afroamerikai nyelvész és politikai kommentátor szembeszáll ezzel az elterjedt nézettel: „A szimbólumok igenis számítanak, és ezt a fekete amerikaiak általában nagyon jól tudják. Mr. Camby mindjárt másképp beszélne, ha egy fehér leplet és csuklyát viselő ember akarna vele interjút készíteni.”

McWorther szerint csak előnyére válik a feketéknek, ha rendes ruhát viselnek: „Nem azért küzdöttünk a szabadságért, hogy aztán huligánnak öltözhessünk.”