Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Mire a jó szex?

2005. december 5.

Fontos fegyver például a parazitákkal és kórokozókkal szembeni harcban. Ha megússzuk a madárinfluenzát, azt is részben a szexnek köszönhetjük.

Fontos fegyver például a parazitákkal és kórokozókkal szembeni harcban. Ha megússzuk a madárinfluenzát, azt is részben a szexnek köszönhetjük.

„Ha mégsem alakul ki a világméretű madárinfluenza járvány, az sok mindennek lesz köszönhető. A szerencsének. A karanténnak, az állatok lemészárlásának és más közegészségügyi rendszabályoknak. Továbbá furcsamód a szexnek” – írja David P. Barash, a seattle-i University of Washington professzora.

A provokatív könyveiről és cikkeiről ismert biológus és pszichológus azon elmélkedik, hogy mi az összefüggés a szex és a betegségek között. De emögött egy még nagyobb kérdés rejlik: egyáltalán mire jó a szex?

Nem minden élőlény szaporodik szexuális úton. A szexuális szaporodás rengeteg fáradsággal és kockázattal jár. S ami a legfontosabb: felére csökkenti a gének továbbadásának esélyeit. Akkor miért alakultak ki a nemek?

A ma elfogadott választ a néhány éve elhunyt brit biológus, William D. Hamilton dolgozta ki. Számtalan parazita és kórokozó él bennünk és körülöttünk. Rövid ideig élnek, és gyorsan változnak. A hozzánk hasonló, hosszú élettartamú lények azért szaporodnak szexuálisan, hogy ne váljanak könnyű célponttá. A reprodukció minden aktusa megkeveri a genetikai kártyákat. Így ellensúlyozzuk a kórokozók és paraziták változékonyságát.

„Amíg kiderül, hogy lesz-e influenzajárvány – írja Barash –, legalább van mivel szórakoznunk.” Bizonyára az evolúcióról szóló népszerű irodalomra gondol.