Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Az Amerikai Vízválasztó

2005. december 7.

A jóléti állam lebontása hozza lendületbe a gazdaságot – példa rá Amerika. A szociális intézményrendszer kiterjesztése segít a gazdasági bajokon – mint az amerikai példa mutatja.

A jóléti állam lebontása hozza lendületbe a gazdaságot – példa rá Amerika. A szociális intézményrendszer kiterjesztése segít a gazdasági bajokon – mint az amerikai példa mutatja.

Mindenki tudja, a tényeket sem a bal-, sem a jobboldalon nem vonják kétségbe: Európa nagy árat fizet a túl nagy jóléti állam fenntartásáért. Sok a munkanélküli, nem fejlődik a gazdaság. Amerikában viszont nincs jóléti állam. A munkabérek alacsonyak, nagy az egyenlőtlenség. De épp ettől dinamikus a növekedés.

„Csakhogy ezek nem tények, inkább legendák. Mindenki egyetért, és valamennyien tévednek” – írja James K. Galbraith texasi közgazdászprofesszor. Amerikai Vízválasztó című cikke a „társadalmi igazságosság mellett elkötelezett, független nonprofit magazinban”, a 19. századi amerikai munkásmozgalom legendás alakjáról elnevezett Mother Jonesban jelent meg.

Az egyes európai országokon belül többnyire valóban nagyobb az egyenlőség, mint az Egyesült Államokban. „De ha Európa egészét tekintjük, akkor óriási egyenlőtlenségeket tapasztalunk. Spanyolországban harminc-negyven százalékkal alacsonyabbak a bérek, mint Németországban. Ha az EU-ba nemrég belépett kelet-európai államokat is számításba vesszük, a különbségek még nagyobbak.”

Hasonlóan nagyok a különbségek a munkanélküliség tekintetében. Ráadásul az ezzel kapcsolatos legenda is csak legenda. „Rendszerint épp azokban az országokban van kevesebb munkanélküli, ahol kisebb az egyenlőtlenség.”

Galbraith azt állítja, hogy Európa gazdasági bajain az egyenlőtlenség csökkentésével lehetne segíteni. Az Egyesült Államok gazdasága ugyanis azért olyan sikeres, mert egészében kisebb ugyan az újraelosztás, mint Európában, de a juttatásokat azok kapják, akik valóban szegények. Európában viszont nem csak a szegényeket támogatják.

Az EU-ban nincs egységes nyugdíjrendszer, adórendszer és minimálbér. Az unió szintjén folyó újraelosztás elsősorban a tagállamok közötti újraelosztás. Így azoknak a szegényebb németeknek is jut az uniós pénzekből, akik európai összehasonlításban a jómódú középosztályhoz tartoznak.

Az Egyesült Államokban viszont kisebb, de egységes szociális intézményrendszer működik. „E nélkül Amerika nem ország, hanem csak államok összessége lenne, és ugyanazokkal a problémákkal küszködne, mint Európa. Regionális munkanélküliséggel, és a szegény országokból a gazdagok felé irányuló elvándorlással.”

Cikkének megírásakor Galbraith még nem is tudhatta, milyen uniós költségvetés-tervezettel fog előállni Tony Blair.