Az emberarcú Hitler

2017. december 19.
Az emberarcú Hitler

Hitler radikális politikával és szélsőséges retorikával tört be a német közéletbe. A hatalomra jutáshoz azonban a mérsékeltebb jobboldali szavazók támogatására is szüksége volt. A náci propagandisták ezért kampányt indítottak, hogy megmutassák Hitler emberi – természet- és gyerekbarát arcát.

„Adolf Hitler szélsőséges antiszemita, hazaáruló és egy félkatonai erőszakszervezet vezetője volt. A nácik figyelemre méltó sajtókampány segítségével egy bajor úriember imázsát kölcsönözték neki” – olvassuk Despina Stratigakos művészettörténész esszéjét a Places Journal urbanisztikai magazinban.

Történészek és szociálpszichológusok a mai napig vitatkoznak róla, hogyan válhatott a szélsőséges nézeteket valló, és a húszas években a többség által bajkeverő pojácának tartott Adolf Hitlerből teljhatalommal bíró Führer. Stratigakos szerint Hitler politikai sikereit jelentős részben annak a médiakampánynak köszönheti, amely emberarcú politikusnak mutatta be.

A nemzeti szocialista vezér egészen a harmincas évek elejéig kerülte magánéletének kiteregetését. Az 1932-es elnökválasztás második fordulójában a náci propagandisták új stratégiával próbálkoztak, hogy ledolgozzák Hitler Hindenburggal szembeni tetemes hátrányát. Március közepén jelent meg Hitler fotósának, Heinrich Hoffmannak fényképalbuma, amely a náci vezér hétköznapjainak bemutatásával a kancellárjelölt „emberi oldalát” volt hivatva bemutatni. A gyűjtemény a militáns szónokot jó kedélyű, barátságos polgárként ábrázolja. A képek tanúsága szerint Hitler a német táj, az egyszerű emberek, a gyerekek és persze az állatok nagy barátja. A közönség különösen szerette Hitler kutyás képeit. Az albumból kiderül az is, hogy a Mein Kampf szerzője a tudomány és a művészetek rajongója, ám egyúttal puritán módon él, és elutasítja a luxust. Természetesen nagy hangsúlyt kap Hitler vegetarianizmusa, antialkoholizmusa és dohányzásellenessége.

Mint Rudolf Herz már a kilencvenes években rámutatott, az album jelentős szerepet játszott Hitler imázsának humanizálásában. Az elnökválasztás második fordulóját elvesztette ugyan, ám tábora jelentősen nőni tudott. A négyszázezer példányban eladott album segítségével sikerült elérni, hogy a nagyközönség kevésbé kösse össze Hitler alakját a szélsőséges eszmékkel.

Az „emberarcú” Hitler-kép nem csak Németországban, de külföldön is igen sikeres volt – teszi hozzá Stratigakos. A német propaganda Hitler magánéletével kapcsolatos szentimentális anyagokkal árasztotta el a világot. 1937-ben a Life magazin is lehozta Hoffmann képeinek egy részét. Mint a Führer külföldi megítélését kutató Tomi McDaniel történész kimutatta, a fényképeknek is köszönhető, hogy Hitler meglehetősen nagy népszerűségnek örvendett az amerikai nép körében. „Az 1932-es elnökválasztás során kialakított képnek köszönhetően a magánember Hitler globális celebbé vált.” A Vogue, sőt a New York Times hétvégi melléklete is riportot közölt Hitler magánéletéről. Az utóbbi tudósítás, amely Hitler kifinomult építészeti ízlését és természetszeretetét állította középpontba, 1939. augusztus 20-án, alig egy héttel Lengyelország lerohanása előtt jelent meg.