Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Konzervatív punkok

2005. december 11.

A rockzenekar hosszú hajú tagjai fekete pólót és farmert, baseballsapkát és fejkendőt viselnek, de konzervatív értékeket vallanak: a hitről és erényről énekelnek.

A rockzenekar hosszú hajú tagjai fekete pólót és farmert, baseballsapkát és fejkendőt viselnek, de konzervatív értékeket vallanak: a hitről és erényről énekelnek.

A Junkyard Prophet (Roncstelepi próféta) első látásra szokványos rockbandának tűnhet. De már a dalok címe is sejteti, hogy nem lázadó fiatalokról van szó. A rock és a rap stíluselemeit vegyítő konzervatív punk zenekar két legismertebb száma a Hit és az Erény.

A Junkyard Prophets videoklipjei nem láthatók a nagy zenecsatornákon, inkább középiskolákban lépnek fel a kötelező kábítószer-ellenes programok keretében.

„Hogyan lehet lázadó fiatalokhoz eljuttatni az amerikai erkölcsöt? – kérdezik az együttes fellépéseit szervező csoport honlapján. – Ha a fiatalok nem hallgatnak a bölcs öregekre, akkor a saját nyelvükön kell megszólítani őket.”

Az együttes frontembere a számok közti szünetben a fegyvertartás korlátozása ellen emelt szót – számolt be a „jobboldali csoportok növekvő egyetemi befolyása ellen fellépő” Campusprogress.org az ultrakonzervatív zenekar koncertjeiről.. Egy más alkalommal a liberális médiát okolta a házasságtörés, a homoszexualitás és az abortusz terjedése miatt. Hitet tett az állam és egyház összetartozása mellett. Szembeszállt a darwinizmussal. Bill Clintont tette felelőssé a pornográfia terjedéséért. Kiállt a halálbüntetés mellett.

A rockbanda fellépéseit a kábítószer-ellenes küzdelemre fordítandó pénzből fizetik. Margaret Spellings szövetségi oktatásügyi miniszter korábban kifogásolta, hogy egy rajzfilm, amely a homoszexualitás iránti toleranciát hirdeti, állami támogatást kapott. „Sok szülő nem szeretné, ha gyereke megismerkedne a filmben bemutatott életformával” – idézi a liberális magazin a miniszter asszonyt.

A Campusprogress szerint a szülők és tanárok többségét felháborítja, hogy a Junkyard Prophets „konzervatív indoktrinációt” folytat. A gyerekek azonban kevésbé elutasítóak.

„Amikor meghallottuk, hogy jön a Junkyard Prophet – olvassuk az együttes fórumán –, mindenki kiakadt. Már megint ezt a kábítószer-ellenes baromságot nyomatják! Azt hittük, a szokásos dögunalom lesz megint. De negyedóra múlva mintha kómából tértünk volna magunkhoz, vagy mi. Asszem ezeknek a srácoknak tényleg sikerült eljuttatni hozzánk a pozitív üzenetet.”

„Korábban cigiztem és ittam is hébe-hóba, hogy befogadjanak, de ma már tudom – írja egy lány –, hogy erre nincs szükség! Köszi! Fiúk, engem megmentettetek.”