Algoritmizált szépség

2018. május 13.

Az algoritmusok az ízlést és az esztétikai ítéleteket is átalakíthatják. Hogyan tudjuk majd kifejezni egyéniségünket, ha demokratizálódik az ízlés, és mindenki könnyen megtudhatja, mi az aktuális divat?

Ha az ízlést algoritmusokkal helyettesítik, az megfoszt minket emberi mivoltunk egy részétől” – írja Kyle Chayka amerikai zsurnaliszta a Racked magazinban annak kapcsán, hogy az Amazon piacra dobta az Echo Look névre keresztelt okoskamerát. Az eszköz egyebek között divattanácsokat ad: képet készíthetünk vele, és az alkalmazás megmondja, hogy mennyire vagyunk divatosak, illetve tanácsot ad, hogy mi állna jobban nekünk. Az alkalmazás az algoritmusok térhódításának újabb példája. Azzal kecsegtet, hogy megspórolhatjuk az ízlésítéletekkel való tépelődést.

A filozófusok Platón óta vitatkoznak a szépség és az esztétikai ítéletek természetéről. A 18. században az ízlést előszeretettel hasonlították az erkölcsi érzés képességéhez, hozzátéve, hogy a szép felismeréséhez gyakorlatra van szükség. Az ízlés lényegileg társadalmi – emlékeztet Chayka Pierre Bourdieau elméletére. A demokrácia korában a kulturális tőke értéke megnő: társadalmi státuszunkat egyebek között a megfelelő stílus megválasztásával tudjuk kifejezni.

Az, hogy mi számít szépnek, alapvetően hatalmi kérdés. A divatot hagyományosan a társadalmi elit határozza meg. Régen az udvar divatfelelősei, ma a stílusmagazinok és a divatmárkák döntik el, melyik szín és milyen ruhadarabok lesznek az év slágerei. Ehhez képest az algoritmusokon alapuló ízlésítéletek demokratikusak – véli Chayka. Hiszen lehetőséget teremtenek az átlagemberek elvárásainak átlagolására és az eredmény megmutatására.

Lehet, hogy kevésbé fogunk majd amiatt szorongani, hogy idejétmúlt ruháink miatt kinéznek a társaságból, viszont sokkal nehezebb lesz kifejeznünk egyéniségünket, és a szűkebb társadalmi csoportokhoz való tartozásunkat, folytatja a gondolatot Chayka. Ha mindenki a mindenható algoritmus-ízlésdiktátorra hagyatkozik, akkor nagyon nehéz lesz elérni, hogy eredetinek és autentikusnak tartsák az embert.

Szerencsére azonban az algoritmusokat a tömegek ízlésterrorjának letörésére is felhasználhatjuk – nyugtatja olvasóit Chayka. Hiszen arra is alkalmasak, hogy segítsenek az átlagemberek ízlésével szemben meghatároznunk magukat. Az algoritmusok a tömegízlés felmérésével azt is könnyen meghatározhatják, hogy mi számít formabontónak és exkluzívnak. Így persze az ízlés körüli csatákat algoritmusok fogják vívni egymással, mi legfeljebb azt dönthetjük el, hogy melyik algoritmus pártjára álljunk – zárja esszéjét Chayka.