Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Hálót adj, ne halat

2005. december 16.

Ha meg akarsz mutatkozni, jelen kell lenned a világhálón. A vallásos emberek és egyházi csoportok is jelen vannak. Sokan küldenek vallási tartalmú üzeneteket, töltenek le ilyen tartalmakat.

Ha meg akarsz mutatkozni, jelen kell lenned a világhálón. A vallásos emberek és egyházi csoportok is jelen vannak. Sokan küldenek vallási tartalmú üzeneteket, töltenek le ilyen tartalmakat.

A 84 millió amerikai internetező közel kétharmada (64 százalék, 82 millió ember) használja vallási célra a világhálót. Ez akkor is nagy arány, ha benne vannak az ünnepekre küldött e-mailek. Az elmélyültebb vallási használat számai is jelentősek: a 82 millió netező 32 százaléka követi az egyházi híreket a hálón; 17 százalék templomokkal, istentiszteletekkel kapcsolatos információkat keres; 14 százalék spirituális összejöveteleket szervez.

Az adatokat a Pew Jótékonysági Alapítvány kutatóközpontja tette közzé. Ez az intézmény a politikai ötletgyártással foglalkozó agytrösztökkel szemben ténytrösztként határozza meg magát. Egyik kutatási programja az amerikaiak internetes szokásait méri fel.

A vallási célú internetezésről szóló jelentés érdekes elemzéseket tartalmaz. A kutatás nem igazolta például azt a sok szociológus által megfogalmazott várakozást, hogy a világhálón elsősorban a saját vallási hagyományukon és általában a hagyományos vallásokon kívül eső spirituális forrásokat keresik a hívek.

A vallás kulturális és közéleti szerepével foglalkozó First Things magazin színes áttekintést közöl a Pew-jelentés kapcsán, a címe Isten az interneten.

A cikk példák sokaságán mutatja be, hogy a nagy érdeklődésnek megfelelően a kínálat is változatos. A beliefnet.comon minden szinten szinte minden megtalálható a bahaitól a szcientológián keresztül a zoroasztrianizmusig. A vallások és hitek internetes nagyáruházának forgalmát csak a legnagyobb felekezetek honlapjai közelítik meg.

A másik véglet a spirituális bloggerek világa. Itt az egyéni vallási igényeket fejezik ki. De ez a világ is integrálódik. Megrendezték a godbloggerek első kongresszusát, amely azután újabb blogok és podcastok indítására adott alkalmat.

A katolikus egyház kezdettől fogva meglátta az internetben rejlő lehetőséget. A Vatikán sokszor kinyilvánította, hogyaz egyház üzenetét a korhoz illő módon kell közvetíteni. II. János Pál 2005 januárjában apostoli levelet intézett „a tömegtájékoztatás felelőseihez”. Ebben megállapítja, hogy „az internet nem csupán többletinformációs forrásként szolgál, hanem hozzászoktatja az embereket az interaktív kapcsolattartáshoz", ugyanakkor felhívja a figyelmet a veszélyekre és a „pasztorális felügyelet" szükségességére.

Jonathan Last szerint „némelyik katolikus honlap igazolja a Szentatya legszebb reményeit". Különösen a CatholicFindot dicséri: „egyszerű és elegáns keresőmotor az egyházi tanításokhoz”.

A világháló lehetőségei nem csábították el a híveket, de azért a nagy egyházak örömébe némi üröm vegyül. Az eretnekek is új lehetőséget kapnak tanaik terjesztésére. Így a különböző önjelölt ellenpápák is. A régi időkben a falu bolondjának számítottak. Most százezrek látogatják honlapjaikat. Ma már a világfalu bolondjai.