Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Újságírás az újság után

2005. december 17.

A tényfeltáráshoz pénz kell és idő. Az önkéntes újságíróknak csak idejük van. Ki fogja fizetni a riporteri munkát, ha megszűnik a hagyományos sajtó?

A tényfeltáráshoz pénz kell és idő. Az önkéntes újságíróknak csak idejük van. Ki fogja fizetni a riporteri munkát, ha megszűnik a hagyományos sajtó?

A tv- és rádiócsatornák szaporodásával, az internetes hírszolgáltatás terjedésével csökken a hagyományos sajtó iránti kereslet. Egyre kevesebben olvasnak napilapot. Az újság felkerülhet a veszélyeztetett fajok listájára. 

„De mi lesz, ha tényleg kihalnak az újságok?” – teszi fel a kérdést Sydney H. Schanberg Pulitzer-díjas publicista a Village Voice-ban.

A komolyabb elemzéseket és tényfeltáró írásokat ma is a napi- és hetilapok munkatársai írják. Schanberg hosszan sorolja az elmúlt hetek fontosabb, főleg az iraki háborúval foglalkozó cikkeit. Mind a hagyományos újságokban és azok website-ján jelentek meg.

A magyarázat egyszerű. „A komoly újságírás munka- és időigényes, ezért sokba kerül. A bloggereknek sok idejük van, de pénzük nincs. Lehet, hogy az újságok eltűnése után elterjed az altruizmus, s égi mannaként hullik majd a pénz az internetes portálok számlájára, amiből aztán meg tudják fizetni a kormányt leleplező cikkeket”– élcelődik Schanberg.

„És ha mégsem? Erről hallgatnak az újságok halálát beharangozó látnokok. Talán azt hiszik, a szamizdat a megoldás. Vagy a tényfeltárás egyszerűen már nem is érdekli őket.”