Az ártatlanság vélelme az egyetem kapujáig terjed?

2018. december 13.
Az ártatlanság vélelme az egyetem kapujáig terjed?

Az amerikai oktatásügyi miniszter szigorúbb eljáráshoz kötné az iskolai szexuális zaklatások kivizsgálását. Az Amerikai Polgárjogi Szövetség (ACLU) bírálja a döntést, mondván, hogy az a zaklatók érdekét szolgálja. A liberális konzervatív publicista szerint az emberi jogi szervezet saját alapelveit árulja el, hiszen feladja az ártatlanság vélelmét.

Az Amerikai Polgárjogi Szövetség  alapértékeinek mond ellent, amikor az egyetemi jogi eljárásokban a méltányos eljárás ellen szólal föl” – írja Conor Friedersdorf az Atlantic magazinban.

A cikk apropója Betsy DeVos oktatásügyi miniszternek azon törvénymódosítás-javaslata, amely jelentősen átírná az oktatási antidiszkriminációs szabályokat. A hatályos törvények értelmében az állam megvonja a támogatást azon iskoláktól, amelyekben nem érvényesül a női egyenjogúság. Az Obama-kormány több iránymutatást adott ki a lányok iskolai egyenlőségét erősítendő és a szexuális visszaéléseket visszaszorítandó. Egyebek között az ACLU kampányának is köszönhetően Obama elnöksége alatt az állami támogatás megvonásától tartó oktatási intézmények a korábbinál is szigorúbban vették a diáklányok szexuális zaklatása miatt indított vizsgálatokat.

Kritikusok szerint már túlzottan is szigorúan. Nemcsak a fizikai erőszak, de akár az iskolán kívüli szexista elszólás vagy vicc is zaklatásnak minősülhetett. Ennél is nagyobb probléma, hogy a zaklatási vizsgálatok során a gyanúsítottak gyakran az ellenük felhozott vádakat sem ismerhették meg, miközben a feljelentőktől azt sem követelték meg, hogy pontosan rekonstruálják a történteket, mondván, hogy az ilyesmi nem várható el a traumát átélt áldozatoktól. Az iskolai vizsgálóbizottságok ugyanezen okból gyakran a szembesítést sem engedélyezték. Volt, aki emiatt egyenesen boszorkányüldözéshez hasonlította az egyetemi szexuális zaklatási eljárásokat.

A DeVos oktatásügyi miniszter által készített új irányelvek szigorúbb bizonyítási eljárást írnak elő. Szemben az Obama-kormány irányelvével, miszerint elég, ha valószínűsíthető a visszaélés, az új iránymutatás csak erős és közvetlen bizonyítékok esetén teszi lehetővé a zaklatás tényének megállapítását.

DeVos baloldali kritikusai szerint az új irányelvek kiszolgáltatottabbá teszik az iskolában a lányokat. Az ACLU is sorompóba állt, azzal vádolva az oktatásügyi minisztert, hogy a korábbinál szigorúbb és átláthatóbb bizonyítási előírásokkal a zaklatókat óvja, és a visszaélést leplezni óhajtó iskolákat védi az áldozatok kárára.

Friedersdorf megdöbbentőnek tartja, hogy a jogvédő szervezet, amely a terroristák, a többszörös nemi erőszak elkövetésével vádoltak esetében is az ártatlanság vélelmének elvét képviseli, az iskolai szexuális zaklatással vádoltak esetében viszont a méltánytalan eljárás mellett emel szót. Friedersdorf arra hívja fel a figyelmet, hogy az ACLU rövidlátó és a szervezet alapelveivel is ellentétes hozzáállása magát az ACLU-t fogja ellehetetleníteni. Ha az ACLU legközelebb az ártatlanság vélelmére hivatkozik, a hatóságoknak elég lesz csak elővenniük, hogyan foglaltak állást a jogvédők az iskolai zaklatás ügyében.