Hová tegyük terroristáinkat?

2019. február 10.

Franciaország eddig azt gondolta, ítélkezzen csak az Iszlám Állam francia fegyveresei fölött Irak és Szíria. Most azt tervezi, hogy hazatelepíti őket. Mert mindenekelőtt mégiscsak franciák. Csakhogy van, aki elsősorban terroristának tartja őket.

A jobboldal és a szélsőjobboldal erélytelennek minősíti a kormányt, amiért a jogállamot akarja alkalmazni a jogállam ellenfeleivel szemben” – írja vezércikkében a Le Monde.

A liberális lap elismeri, hogy a francia hatóságok mindezidáig egyáltalán nem a jogállamot akarták alkalmazni az ISIS francia harcosaira, éppen ellenkezőleg, azt gondolták, legyen ez az iraki és a szíriai igazságszolgáltatás dolga, azoktól pedig a jogállamiság nagyjából olyan távol áll, mint ők maguk Franciaországtól. Irakkal nem is lenne baj, folytatja a Le Monde, az ottani hatóságok (és az észak-keleten gyakorlatilag önálló államot fenntartó kurd intézmények) nem kérik a francia ISIS-martalócok visszafogadását a franciáktól. Nem úgy az észak-Szíriában saját önigazgatást működtető kurdok. Ők eddig az amerikaiak védelmét élvezték, bár korlátozott mértékben, mivel az északnyugati területekről a törökök kiűzték őket. (Törökország a terrorszervezetnek minősülő törökországi Kurd Munkáspárt fiókszervezetének tekinti a szíriai kurd Népi Védelmi Erőket.) Most azonban, miután Amerika bejelentette, hogy kivonja csapatait Szíriából, az amerikaiak kedvéért Szíriai Demokratikus Erőknek nevezett kurd hadsereg közölte, hogy nem tud tovább gondoskodni a külföldi ISIS-harcosok biztonságos őrzéséről. (Hogy a belföldiekkel mi a helyzet, arról nem szól a fáma. Egyébként arról sem, mi lesz a damaszkuszi hatóságok kezében lévő francia foglyokkal. Franciaországnak hét éve nincs diplomáciai kapcsolata Bassár el-Aszad rendszerével.) Egyelőre százharminc ember visszafogadásáról van szó. A Le Monde szerint Franciaországnak nincs más választása, nem kockáztathatja ugyanis, hogy ezek a foglyok egy esetleges török támadás következtében ki- és elszabaduljanak. Az Egyesült Államok február 4-én hivatalosan is kérte a külföldi államokat, hogy vegyék át az ISIS-foglyokat a szíriai kurdoktól. Nicole Belloubet igazságügyi miniszter már öt nappal korábban közölte azonban, hogy Franciaország felkészül százharminc fogoly átvételére. 

Elvben azért lenne más megoldás is: ha az iraki bíróságok megfelelnek a feladatnak, akkor a szíriaiak is alkalmasak lehetnek rá, habár nem kétséges, hogy mindkét országban többnyire halálbüntetés lenne az eredmény. Közvetítők útján a franciák elérhetnék, hogy az el-Aszaddal kompromisszumot kereső kurdok a damaszkuszi kormány embereinek adják át a francia ISIS-katonákat. Ezt így senki sem meri megpendíteni, mindenesetre a kormány tervének ellenzői azzal érvelnek, hogy a tetteseket a bűncselekmény elkövetésének helyszínén kell bíróság elé állítani. Országszerte aláírásgyűjtések zajlanak az ügyben, Meyer Habib francia–izraeli kettős állampolgár és párizsi parlamenti képviselő pedig nyílt levélben arra figyelmezteti a belügyminisztert, hogy már így is több ezer szélsőséges iszlamista van börtönben, ötszázan a közeljövőben szabadulnak, és a terrorelhárítás képtelen a sokezer terroristagyanús állampolgárt megbízhatóan megfigyelés alatt tartani. Guillaume Jeanson ügyvéd arra hívja fel a figyelmet, hogy a szélsőséges iszlamisták átlagosan öt és féléves börtönbüntetésre számíthatnak, vagyis a következő évtizedben nagy valószínűséggel újra találkozhatnak majd a franciák a most hazatérőkkel. Ha egyáltalán sikerül őket elítélni. Thierry Mariani, aki Sarkozy elnök idején közlekedési államtitkár volt a konzervatív kormányban, de az idén a Nemzeti Tömörülés soraiban indul az europarlamenti választáson, arra figyelmeztet, hogy a most hazatérő százharminc ember csak a kezdet. Szíriában összesen ötszáz francia állampolgár van fogságban.

A Causeur webmagazinban Nicolas Lévine Christophe Castaner belügyminisztert bírálja, amiért azzal érvel, hogy a szóban forgó emberek mindenekelőtt franciák. Szerinte ugyanis mindenekelőtt terroristák, akik a börtönben új híveket fognak toborozni az elítéltek közül, és a mai belügyminiszter lesz a felelős, ha akárcsak egyikük is merényletet követ majd el.

A l’Express vezércikkében Christophe Barbier megjegyzi, hogy a hazatelepítendő 130 ember többsége gyerek, és nők is vannak közöttük. Igaz, minden fiatalkorút gyereknek minősít. Geoffroy Didier, a Köztársaságiak (a volt gaulle-ista párt) főtitkára a párt honlapján őrültségnek minősítette a százharminc terrorista hazatelepítését, és felszólította a kormányt, akadályozza meg, hogy árthassanak. Ez nem lesz könnyű. A le Monde is elismeri, hogy már a bűncselekmények bizonyítása is nehézségekbe ütközik, továbbá a fogva tartás is valóságos terrorista kiképzéssel ér fel. A szélsőségesek átnevelését célzó „deradikalizációs” programok hatásosságára pedig nincs semmiféle bizonyíték.