Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Vendégmunkások Írországban

2005. december 27.

Hajdan a kivándorlók hazája, ma a globalizáció mintaországa. De az íreket is utolérték a kiszervezés konfliktusai. Nekik a lett matróz az, ami a franciáknak a lengyel vízvezeték-szerelő.

Hajdan a kivándorlók hazája, ma a globalizáció mintaországa. De az íreket is utolérték a kiszervezés konfliktusai. Nekik a lett matróz az, ami a franciáknak a lengyel vízvezeték-szerelő.

A Nagy-Britannia és Írország között közlekedő komp a kikötőhöz közeledett, amikor feketeruhás emberek szállták meg a fedélzetet, és bejelentették, hogy birtokukba vették a hajót.

Terrortámadás? Túszejtés? Nem, csak a komphajókat üzemeletető cég akart megszabadulni az ír matrózoktól, hogy lett bevándorlókkal helyettesítse őket, akik a hazai szakszervezeti tagoknál alacsonyabb bérrel is megelégszenek.

Az erőszakos akcióra azután került sor, hogy az 543 ír matróz nem fogadta el az összesen 35 millió dollárra rúgó végkielégítést. Az eset véget vetett az Írországban húsz éve tartó békének a munkáltatók és munkavállalók között. Veszélybe került a nemsokára újratárgyalandó „szociális partnerségi” megállapodás, amelyben a munkavállalók a folyamatosan növekvő bérek fejében lemondtak a sztrájkról.

Hetvenezer szervezett munkás vonult az utcára. Dublinban 40 000-en tüntettek a parlament előtt. Az egyik táblán ez a jelmondat volt olvasható: „Nem lesznek rabszolgahajók az ír tengereken!”

"Mi, írek nem engedjük meg, hogy bárkit a tisztességes megélhetés minimuma alá kényszerítsenek, függetlenül attól, hogy honnan jött” – mondta a tüntetők előtt tartott beszédében David Begg, a szakszervezeti szövetség főtitkára.

Írország Nagy-Britanniához és Svédországhoz hasonlóan megnyitotta határait az Európai Unió új tagországaiból, elsősorban Lengyelországból és Lettországból érkező vendégmunkások előtt. S az írek, akik – mint egy gazdasági elemző mondja – vagy húsz évig csak az előnyeit élvezték, kezdik megtanulni, hogy a kiszervezés kétélű fegyver”.

A lett gombaszedőktől viszont senki sem fél Írországban. Azt a munkát, amit a szezonban látástól vakulásig kell végezni, az írek már nemigen vállalják. A vendégmunkások heti 250 dollárt keresnek vele, ami az egy havi átlagbér másfélszeresének felel meg Lettországban.

Az elmaradott mezőgazdasági területekről lassan elvándorolnak a munkaképes felnőttek. A szülők nélkül maradt gyerekeket gombaárváknak nevezik Lettországban.