Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Az év álhírei

2005. december 30.

A Metazin szerkesztői titkos fogadalmat tettek, hogy nem közölnek Top Ten listákat. Most nyilvánosan megszegik. Az Onion szatirikus magazin piszkos tizének nem tudtak ellenállni.

A Metazin szerkesztői titkos fogadalmat tettek, hogy nem közölnek Top Ten listákat. Most nyilvánosan megszegik. Az Onion szatirikus magazin piszkos tizének nem tudtak ellenállni.

A hírességek magánéletéről szóló álhírek rossz helyezést értek el az Onion idei listáján. A szerény és zárkózott Brad Pitt és Jennifer Aniston felhajtás nélküli szakításáról szóló beszámoló csak a tizedik lett. Károly herceg áprilisi esküvőjének átírt változata valamivel jobb helyen végzett: az Onion a trónörökös és régi szerelme, egy nemes vérvonalú kanca egybekeléséről számolt be.

Valószínűleg az idők jele, hogy a kiválasztott álhírek zöme politikai. Bensőséges ünnepségen emlékeztek meg arról, hogy a Fehér Ház öt éve mentes az orális szextől. Az intelligent design oktatásával kapcsolatos döntések azt bizonyítják, hogy az iskolaszékeket nem a világ dolgait elrendező magasabb értelem állítja össze. Az amerikai focidöntőről is a politika jut az Onion olvasóinak eszébe: a vesztes csapatot John Kerry, a vesztes demokrata elnökjelölt vigasztalja.

Az előkelő ötödik helyen végzett a Terri Schiavo kálváriájához kötődő kacsa. Az agyhalott nő életben tartása érdekében küzdő keresztény aktivisták az agyhalott kongresszusi képviselőkhöz fordultak támogatásért.

A dobogóról éppen lemaradt hír szerint Észak-Korea saját területén felrobbantotta összes atombombáját, hogy így hívja fel magára a világ figyelmét. A harmadik helyen végzett a pápa haláláról szóló beszámoló. A Nagy Könyv mintájára elképzelt műsor, amelyben a thaiföldi cunami, a kasmíri földrengés és a New Orleans-i árvíz verseng A Nagy Katasztrófa címért, az ezüstérmet kapta.

2005 legjobb álhíre arról szól, hogy „a nyugatról érkezett megmentőt”, Bush elnököt Irak népe elnöknek választja. „Bush elnök, aki a közvélemény-kutatások szerint azzal került az élre, hogy az összes többi jelölt a felkelők vagy a szövetségesek áldozatául esett, a működőképes iraki demokrácia bizonyítékaként értékelte az eredményt.”