Az illegális prostitúció áldozatai

2019. október 31.

A liberális feministák a prostitúció legalizálását, a nők elleni erőszak és kényszer megtestesülését látják benne. A szintén liberális, de a legalizálást pártoló szerző azt veti a szemükre, hogy egy platformra kerültek az abortuszt ellenző jobboldallal és Trump elnökkel. Van azért érdemi érve is. Őnekik is van.

A National Organization for Women feminista szervezet ellenzi a szexmunka legalizálását. Az abortuszellenes vallásos jobboldalra hajazó érveléssel összezavarják és elbizonytalanítják a legalizációt szorgalmazó szexmunkásokat” – olvassuk a New Republic cikkét meghallgatásokról, amelyek a washingtoni városi tanácsban zajlottak a szexuális szolgáltatások legalizálásáról. A szerző Melissa Gira Grant publicista, aki saját, a szexiparban szerzett tapasztalatait is felhasználva könyvet írt a prostituáltakról, és ebben szembeszállt azon nézetekkel, amelyek a szexmunkásokat megmentendő, kiszolgáltatott áldozatnak tekintik.

A washingtoni tanácshoz szexmunkások fordultak azzal az indítvánnyal, hogy engedélyezzék a prostitúciót, pontosabban a szexuális szolgáltatásokat a város területén. Beadványukat számos meleg és transznemű civil szervezet is támogatta. A szexmunka legalizálását követelő szervezetek azzal érvelnek, hogy a prostituáltak jóval kevésbé lennének kiszolgáltatva, ha nem illegalitásban kellene dolgozniuk. Jelenleg ugyanis gyakran még fizikai bántalmazás esetén sem mernek a rendőrséghez fordulni, hiszen azzal maguk is büntetést kockáztatnának. Leginkább a fekete transznők vannak rossz helyzetben: az idén eddig több mint húsz transznemű, zömében fekete prostituált lett gyilkosság áldozata.

Washington városvezetése ennek akar véget vetni azzal, hogy legálissá teszi a szexuális munkát, és a hozzájuk kapcsolódó egyéb szervezési szolgáltatásokat is. Csakhogy a legalizálás ellenzői is a szexmunkások érdekeire hivatkoznak. A tizennégy órás tanácsi meghallgatáson a dekriminalizáció leghangosabb ellenzője a National Organization for Women (NOW) feminista szervezet volt. Elnöke, Toni van Pelt szerint a szexmunkások döntő többsége fizikai kényszer hatása alatt áll. Pelt kifejtette, hogy minden anyagi ellenszolgáltatásért végzett szex nemi erőszaknak tekintendő, és minden prostituált áldozat.

Grantot ennél is jobban felháborítja a legalizációt ellenző feministák azon érve, miszerint a prostitúció legalizálása teret nyitna a nők még nagyobb kiszolgáltatottságának. A NOW képviselője ugyanis azt állította, hogy a dekriminalizáció hatására erősödhet az ember-, sőt a gyerekkereskedelem. Grant szerint ez az érv már attól is tarthatatlan, hogy kísértetiesen emlékeztet Trump elnök álláspontjára. A NOW ezenkívül azt is állította, hogy a szexmunkásokat gyakran abortuszra kényszerítik, bár ezzel kapcsolatban semmilyen bizonyítékot nem terjesztett be. Magától értetődő, hogy a prostituáltaknak már csak egészségügyi okokból is védekezniük kell nemi aktus közben, s ha mégis teherbe esnek, kizsákmányolóik csakugyan nem engednék őket egykönnyen „szülési szabadságra”, ha meg akarnák szülni a gyermeket. Grant itt is azzal érvel, hogy a rossz oldal álláspontjára hasonlít a feministák érvelése: ez az érv ugyanis eddig az abortuszellenes jobboldal repertoárján szerepelt.

A legalizációt szorgalmazó szexmunkás szervezet elfogadhatatlannak nevezte, hogy ciszgender, vagyis hagyományos nemi identitású és szexuális beállítottságú, a szexipart csak hírből ismerő emberek mondják meg, hogy ki az áldozat és ki nem, hogy aztán az áldozatnak bélyegzetteket akaratuk ellenére is megmentsék. 

Grant  szerint a prostitúció tilalma aligha segít azokon, akik szükségből árulják testüket: ha még ez a lehetőségük sincs a pénzkeresetre, akkor még rosszabb helyzetbe kerülhetnek.

Washingtonban egyébként tavaly zárult le a bírósági eljárás azon rendőrök ügyében, akik az illegális szexmunka üldözése közben maguk is visszaéltek a hatalmukkal. A prostituáltak elleni küzdelemben úgy szereztek bizonyítékot, hogy kuncsaftnak adták ki magukat, és igénybe vették a szolgáltatást. Ez is törvénytelen, ráadásul volt, aki kiskorúakkal is szexuális kapcsolatot létesített, sőt, olyan rendőr is akadt, aki a nyomozás közben maga is kiskorú lányokat futtatott. Grant szerint ez az eset is bizonyítja, mennyire káros illegalitásba kényszeríteni a prostitúciót.