LMB-T

2019. november 14.

A meleg konzervatív publicista szerint a transzmozgalmak alapjaiban kérdőjelezik meg a homoszexuálisok egyenlő jogait. A melegjogi szervezeteknek ezért el kellene határolódniuk a transzmozgalmaktól. Ha összemossák őket, akkor a melegek elismerése is sérülhet.

„A melegjogi aktivisták pusztán annyit szeretnének elérni, hogy a társadalom elfogadja azokat, akik másként élnek és másként szeretnek, mint a többség. A melegek és a leszbikusok olyan romantikus kapcsolatra és családra vágynak, amely nem fér össze az ezen intézményekkel kapcsolatos hagyományos heteroszexuális elvárásokkal. A radikális gender-elméletek hívei viszont fel akarják számolni a biológiai nem fogalmát” – olvassuk a magát konzervatáriusnak, haladó gondolkodású konzervatívnak meghatározó Brad Polumbo Ideje, hogy az LMB elszakadjon a T-től című cikkét a Quillette magazinban. 

Az írás apropóját az adja, hogy Európa talán legnagyobb LMBT szervezete transzszexuális tagjainak kezdeményezésére újradefiniálta a biológiai nem fogalmát. A Stonewall szervezet szótárában a biológiai nem korántsem fizikai adottság, hanem olyan kategória, amelybe születéskor besoroltak bennünket. Polumbo szerint ez lényegében azt jelenti, hogy a biológiai nem is társadalmi konstrukció. A Stonewall ezzel összhangban a homoszexualitást nem az azonos biológiai neműek iránti vonzódásnak tekinti, hanem az azonos gender, vagyis társadalmi nem irántit. Ezek szerint például nem az a férfi homoszexuális, aki elsődleges biológiai nemi jellege alapján férfinak tűnő egyénekhez vonzódik, hanem az, aki a magukat férfiként azonosítókhoz. Homoszexuális tehát egy magát férfiként azonosító ember, akinek női nemi szervei vannak és olyan ember iránt érez vonzalmat, aki férfi nemi szervekkel rendelkezik és férfinak is tekinti magát. Egy pénisszel rendelkező, magát nőként azonosító egyén és egy férfiként azonosuló és biológiai szempontból is férfinak számító egyén kapcsolata viszont nem tekinthető homoszexuálisnak. És persze két, magát nőként azonosító ember szerelme leszbikus, még akkor is, ha egyikük, vagy netán mindketten biológiai férfiak. Homoszexuálisnak tekintendő továbbá az a feleség, aki egyszer csak férfiként kezdi azonosítani magát, ám továbbra is férjéhez vonzódik. 

Polumbo utal rá, hogy maga is meleg, és természetesen híve a melegek egyenlő elismerésének, beleértve a házasodás jogát, sőt, azt sem nem győzi hangsúlyozni, hogy helyteleníti a transzneműek diszkriminációját is. Nem élcelődni akar, pusztán arra hívja fel a figyelmet, hogy a biológiai nemet felszámolandó társadalmi konstrukciónak tekintő radikális transzideológia és a hagyományos melegjogi aktivizmus összeegyeztethetetlenek egymással. 

A melegek vonzalma éppúgy a biológiai nemhez kötődik, mint a heteroszexuálisoké. Polumbo sem a magukat nőként azonosító egyénekkel, hanem férfi nemi jelleggel bíró biológiai férfiakkal szeretne kapcsolatra lépni. Mindeközben gender tekintetében nem tartja magát nőnek, és nem akarja átoperáltatni magát. Ami viszont a haladó szellemű LMBT-szótár szerint előítéletes és diszkriminatív transzfóbia, hiszen nem ismeri el férfiként a magukat férfinak valló biológiai nőket. És nyilván a transzelőítéletek rabjai lennének eszerint azok a nők is, akik ki akarják tiltani a női mosdóból a transzgender férfiakat (vagyis a magukat nőként azonosító biológiai hímeket). Mint ahogyan egyetemes emberi jogot sértene annak a kanadai női kozmetikai szalonnak a munkatársa is, aki visszautasította egy magát nőnek tekintő kuncsaft péniszének szőrtelenítését.

A transzideológia felszámolná a biológiai nem jelentőségét – és vele a hagyományos értelemben vett, vagyis a biológiai nem alapján meghatározott homoszexualitást is. A melegeknek ezért el kell határolódniuk a transzmozgalmaktól – javallja Polumbo. 

Hozzáteszi, hogy ez pragmatikus szempontból is előnyös lenne a számukra. Hiszen a melegek egyenlőségét ma már többnyire elismerik a társadalmak, ám a biológiai nemet is társadalmi konstrukciónak tekintő transzideológiát elutasítják. Mint arra egy friss kutatás is rávilágít, az igen különböző elveket valló két mozgalom összefogása, az LMB és a T összekötése ahhoz vezet, hogy azok, akik elutasítják a transzszexuális nézeteket, a melegek követeléseit sem fogják támogatni – figyelmeztet Polumbo. Úgy fogalmaz, hogy a melegek eleget szenvedtek már a konzervatív jobboldal miatt, és nem akarnak a haladó baloldal politikájának is áldozatul esni. Polumbo itt arra utal, hogy az amerikai előválasztás demokrata jelöltjei közül többen is támogattak a transzgender szellemében fogant elképzeléseket.