Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

A miniszterelnök rendet vág

2006. január 12.

A baloldali kormányfő erkölcsi értékekről beszél, és szigorú intézkedéseket vezet be, hogy a békés többséget megvédje az erőszakos kisebbségtől. Az ellenzék jogtiprást és populizmust kiált.

A baloldali kormányfő erkölcsi értékekről beszél, és szigorú intézkedéseket vezet be, hogy a békés többséget megvédje az erőszakos kisebbségtől. Az ellenzék jogtiprást és populizmust kiált.

A brit miniszterelnök egy hónappal ezelőtt emelkedett hangú cikkben indokolta meg az egymás iránti tisztelet helyreállítása érdekében bevezetendő új kényszerintézkedéseket.

„Nagy-Britannia az elmúlt évtizedekben gyors kulturális és társadalmi változásokon ment keresztül – írta Tony Blair. – E változások nagy része elkerülhetetlen és jó volt. Enyhültek a merev osztálykülönbségek és régimódi előítéletek, amelyek visszafogták Britanniát. De káros és előre nem látott változások is végbementek.

Meglazultak a családi kötelékek. Széttöredeztek a közösségek. Hanyatlásnak indultak a polgári társadalom olyan intézményei, mint az egyházak. A 20. század elején a közösségeket összetartó szilárd erkölcsi szabályrendszer a század végére felbomlott.”

A társadalom átalakulásával a bűnözés jellege is megváltozott. A büntető igazságszolgáltatás azonban nem tartott lépést a változásokkal – folytatta a gondolatmenetet a miniszterelnök. 

A bíróságok túl nehézkesek ahhoz, hogy megbirkózzanak az új problémákkal. Ezért súlyos dilemma elé kerültünk: „Vagy megengedjük, hogy továbbra is lábbal tiporják az áldozatok jogait, vagy pedig új felhatalmazást adunk a helyi hatóságoknak és a rendőrségnek.”

A hatóságok jogkörének bővítése Tony Blair szerint elvileg igazolható, méghozzá a Munkáspárt saját filozófiája alapján: „A szociáldemokrata gondolkodás – jelentette ki – mindig is abban állt, hogy az erkölcsöt alkalmazzuk a politikára. A baloldal egyik legfontosabb felismerése, egyik megkülönböztető jegye, hogy óva int a túlzott individualizmustól. Az embereknek együtt kell élniük, és a kormány fő feladatai közé tartozik, hogy megkönnyítse az együttélést. A kormánynak biztosítania kell, hogy a többség ne féljen a kisebbségtől.”

Az európai kontinensen rendszerint csak a modernizmust, a piacgazdaság melletti fenntartás nélküli kiállást veszik észre Tony Blair és a New Labour politikájában. Holott legalább olyan erős benne a brit vallásos szocializmusra visszanyúló, hagyományos, sőt konzervatív elem.

A hatóságok már eddig is sok új és félelmetes eszközt kaptak a kezükbe. Az egyik ilyen az ASBO-nak rövidített Anti-Social Behaviour Order. A rendbontóknak meg lehet parancsolni, hogy tartózkodjanak a félelemkeltő vagy másokat zaklató magatartástól. Megtilthatják például, hogy valaki bizonyos személyekkel találkozzék, vagy olyan környéken tartózkodjék, ahol korábban bajt okozott. A parancs megszegése bűncselekmény.

A most meghirdetett cselekvési terv által kilátásba helyezett felhatalmazások az ASBO-n is túltesznek. Három hónapra akár az otthonukból is ki lehet tiltani az olyan bérlőket, akik félelemben tartják a szomszédokat.

A konzervatív ellenzék „primitív, ösztönös populizmussal” vádolja a kormányt. A Liberális Demokraták szerint a miniszterelnök keménykedéssel akarja helyreállítani megingott népszerűségét. Az idős hölgyekre valószínűleg nem hat ez a kritika.