Kína elhúzódó háborúra készül

2020. november 3.
Kína elhúzódó háborúra készül

Akármi lesz is az amerikai elnökválasztás végeredménye, Kína arra rendezkedik be, hogy továbbra is nehéz lesz fejlett technikát beszereznie az Egyesült Államokból. A vezetés igyekszik erényt kovácsolni a szükségből.

Kínai kommentátorok szerint az ország vezetése az Egyesült Államokkal vívandó tartós küzdelmet ahhoz az ’elhúzódó háborúhoz’ hasonlítja, amelyet Mao Ce-tung hirdetett meg egykor a japán megszállás ellen” – olvassuk Natalija Portyakovától, az Izvesztyija Kína-specialistájától.

A harmincas évek végétől 1945-ig a Csang Kaj-sek vezette kormány csapatai és a kommunista felkelők egyaránt elkeseredett háborút vívtak a nagyvárosokat és a partmenti területeket megszálló japán hadsereggel, és győzelemre – kivált a hegyekbe visszavonuló kommunistáknak – semmi reményük nem volt, de arra igen, hogy kitartsanak, és kifárasszák a megszállókat, azok ugyanis a hatalmas ország belső területeit nem tudták megszállni.

A mostani külgazdasági helyzettel vont párhuzam azért érdekes, mert eszerint a kínai döntéshozók arra számítanak, hogy előbb-utóbb az amerikaiak belátják, hogy nincs esélyük, és jobban járnak, ha nem akadályozzák Kína fejlődését. Portyakova a sokféle amerikai korlátozó intézkedés közül azt tartja a legsúlyosabbnak, hogy Amerika szövetségeseinek jelentős része adminisztratív eszközökkel akadályozza a Huawei terjeszkedését. Másodsorban rövid távon nagy fejtörést okoz, hogy Kínának le kell mondania a chipek, a miniatűr processzorok importjáról, márpedig ezeket szerelik be az okostelefonokba, amelyekkel szintén nagy piacokat hódít a kínai ipar. A kínai exportra kirótt amerikai büntetővámok szintén nagy fennakadást okoznak.

Mindenesetre Kína már egy ideje azon fáradozik, hogy az exportvezérelt növekedésről átálljon a belső piaci kereslet vezérelte növekedésre. A kivitel másfél évtizede a bruttó hazai termék több mint egyharmadát tette ki, ma viszont már a 17 százalékot sem éri el. Persze, ha most a vámok miatt csökken az exportszállítások volumene, akkor a kínai dolgozók összkeresete is csökkenni fog, és nehezebb lesz a belső keresletre támaszkodni. Az államnak viszont jelentős pénzügyi tartalékai vannak, amelyeket az átálláshoz, a kieső amerikai csúcstechnológiai behozatal pótlásához, illetve a belső piacra termelés felfuttatásához lehet felhasználni. Közben azért más drága fejlesztési tervek is napirenden vannak. Például Kínában a hivatalos adatok szerint még ma is öt és félmillió ember él nyomorban – igaz, nem százmillió, mint tizenöt éve. Azután továbbra is hatályban van a terv, hogy negyven év alatt karbonsemlegessé teszik az országot, ami hatalmas erőfeszítést követel, hiszen ma az energiatermelés 80 százalékában szénre és szénhidrogénekre épül.

Október 29-én zárult a Kínai Kommunista Párt központi bizottságának ülésszaka, és Portyakova szerint itt fontos döntések születtek, habár a kiadott közleményből szokás szerint nem sokat lehet megtudni. Van benne szó az önerőre támaszkodásról, de a külföldi expanzió folytatásáról is. Mindenesetre az orosz megfigyelő forrásai szerint az előbbin van a hangsúly. Vagyis fordulat történt a kínai gazdaságpolitikában. Kína felkészül egy hosszú ideig tartó kötélhúzásra az Egyesült Államokkal, és abban reménykedik, hogy végül is hasznát veheti a kényszerhelyzetnek: átállhat a saját gyártású csúcstechnológiai termelésre, s ezzel nemhogy meggyengülve, hanem megerősödve kerül ki az „elhúzódó háborúból”.