A technológiai forradalom felfalja a civilizációt?

2021. január 31.

A modern technikát veszélyesnek tartó, világvégét jósló jövőkutató és a technológiai haladás optimista internetguruja negyedszázada fogadást kötött, miután előbbi a civilizáció válságát vizionálta 2020-ra. Mindketten úgy érzik, hogy ők nyerték meg a fogadást.

Akkor hát tönkretette a társadalmat a technológiai fejlődés?” – kérdezi Steven Levy, a Wired szerkesztője egy huszonöt évvel ezelőtt kötött fogadás kapcsán.

Az ipari forradalmak nyomában mindig megjelennek a kétkedők, akik attól tartanak, hogy a technológiai átalakulás átfogó civilizációs válságot fog előidézni. A magát legújabb kori géprombolóként azonosító Kirkpatrick Sale 1995-ben, az internet elterjedésének hajnalán publikálta A jövő ellen lázadók című könyvét. Sale követendő példakánt írt a 19. század eleji géprombolókról, és a számítógépek elleni erőszakmentes lázadásra szólított fel, mondván, hogy az automatizálás tömeges munkanélküliséget, a csernobili atomkatasztrófához hasonló, az egész emberiség jövőjét veszélyeztető katasztrófákat idéz elő, és általában romba dönti a társadalmakat. Mindezt az anarchizmussal rokonszenvező Sale azonban nem is nagyon bánta: azt remélte, hogy az összeomlás után az emberiség visszatér egy fejletlenebb, egyszerűbb, kisközösségi, fenntartható életmódhoz.

A jóslat nagyon felbosszantotta Kevin Kellyt, a technooptimista Wired magazin szerkesztőjét. Kelly ifjúkorában közel egy évtizedet töltött a Távol-Keleten, abban a reményben, hogy ott rálel az egyszerű és természetközeli életre. Helyette azonban elmaradottságot, nyomort és szemétben fuldokló nélkülözőket talált, aminek hatására egyszer s mindenkorra kigyógyult a haladásellenes nosztalgiából. Kelly interjút kért Sale-től, amelynek során ezer dolláros fogadást ajánlott. Abban maradt Sale-lel, hogy 2020-ban eldöntik, kinek lett igaza. Azt gondolták, addigra egyértelműen kiderül majd.

A döntőbírónak William Patrick természettudományi témákra szakosodott szerkesztőt kérték fel. Januárban Patrick ítéletet hozott. Bár a Sale által vízionált gazdasági összeomlás nem következett be, a természeti katasztrófával és a növekvő egyenlőtlenséggel kapcsolatban igaza lett – szól a verdikt. Vagyis a három fő állításból kettőben bejött Sale jóslata. Mivel azonban Sale 2020-ra összefüggő, rendszerszintű összeomlást jövendölt, Patrick végül Kelly győzelmét hirdette ki.

Sale azonban nem fogadta el az ítéletet. Az éppen pénteken megjelent A 2020-as összeomlás című könyvében kitart eredeti álláspontja mellett, és azt állítja, hogy az összeomlás már javában zajlik. A környezeti katasztrófa megállíthatatlan, jelenleg is öttucat államban zajlik háború, az eladósodottság pedig teljeséggel fenntarthatatlan.

Patrick ítélete valószínűleg más technopesszimistákat sem győzne meg. Mint arról a Metazin is beszámolt, egyre-másra jelennek meg a civilizáció súlyos válságát jósoló próféciák, és divatosak az egyszerű, természeti élethez való visszatérést szorgalmazó elméletek is. Mint Ben Ehrenreich a New York Timesban novemberben megjelent, tanulmánynak is beillő esszéjében rávilágít, most, a koronavírus közepén a világvégét várók bőven találnak maguknak bizonyítékokat. Hogy aztán a világ összeomlása kapcsán arról álmodozhassanak, hogy a romokból majd a mainál emberibb és fenntarthatóbb civilizáció nő ki.