A nemi egyenlőség mellékhatásai

2021. április 8.

Biden elnök, ígéretéhez híven, gőzerővel látott neki a nemi alapú diszkrimináció felszámolásának. Bírálói szerint a nemi elkülönítés tiltása vallási jogokat sérthet, hiszen ellehetetleníti azon vallási rítusokat, amelyek a nőket és a férfiakat elkülönítik. A transzok nőként való elismerése pedig sértheti a nők jogait.

„Hogyan magyarázod meg egy 15 éves lánynak, hogy hiába voltak a késő esti és a hajnali edzések? Hiszen nem a képességeivel van baj, hanem fiziológiai adottsága okán nem tud versenyezni a biológiai férfiként született vetélytársaival” – olvassuk Leslie Routledge arkansasi ügyész írását a RealClear Politics hasábjain.

Routledge felháborodásának oka Biden elnök rendelete, amely jelentősen kiterjeszti a nemi diszkrimináció értelmezését, s ezzel egyebek között elősegíti a transzneműek egyenlőségének érvényesítését. A rendelet azt is előírja az iskoláknak, hogy a transznők, vagyis a férfinak születettek, majd nemváltáson átesettek használhassák a női mosdókat és a nőkkel versenyezzenek. A rendelet más ellenzői szerint ezzel a biológiai lányok hátrányba kerülnek a sportban, mivel a transznők (valamelyest még hormonkezelés esetén is) a férfiakéhoz hasonló sportteljesítményre képesek. A rendelet támogatói szintén statisztikákkal válaszolnak, s állítják, hogy legalábbis az iskolai sportversenyeken, nincsenek jelentős előnyben a transznők. Routledge-et mindez azonban nem győzte meg, és ezért támogatja Arkansas állam vadonatúj törvényét, amely – szembemenve az elnöki rendelettel – a feminista elvekre hivatkozva kizárná a transzokat a női versenyekből.

Számos kritikát kapott Biden elnöknek az Esélyegyenlőségi Törvényt módosító javaslata is, amelyet a Képviselőház már el is fogadott. A javaslat az eddiginél tágabb körben érvényesítené a nemi hovatartozás és a szexuális orientáció alapján való diszkrimináció tilalmát. A törvénymódosítás lehetetlenné tenné például, hogy egy cukrászda világnézeti alapon megtagadja, hogy azonos nemű pároknak esküvői tortát készítsen. Bírálói szerint ez azonban sérti a véleménynyilvánítás szabadságát, és diszkriminatív a hívőkkel szemben. Az új szabályok ellen vallási vezetők is tiltakoznak. Yaakov Menken rabbi egyenesen attól tart, hogy ha a szenátuson is átmegy a módosítás, akkor a kötelezővé tett „nemi deszegregáció” miatt a hívő zsidók nem tudják hagyományaiknak megfelelően, vagyis nemek szerint elkülönülve tartani fontos vallási ünnepeiket, sőt, hagyományos temetéseket sem tarthatnak majd.

És nemcsak a szövetségi kormány esélyegyenlőségi javaslatai, hanem a tagállamok hasonló törvénymódosításai is komoly vitákat kavarnak. Kalifornia államban például a transznemű elítéltek elhelyezése gerjesztett konfliktust. A demokrata párti vezetés javaslatára tavaly elfogadott esélyegyenlőségi szabályozás a transznemű elítéltek számára lehetővé tette, hogy büntetésüket női börtönökben töltsék le. A javaslat célja, hogy megakadályozza a transznőket sújtó nemi erőszakot, amely igen gyakori a férfibörtönökben. Csakhogy a biológiai női elítéltek attól tartanak, hogy a többszáz átszállítandó transznő miatt az ő biztonságuk kerül majd veszélybe. A magukat transznőnek minősítő férfiak már többször elkövettek nemi erőszakot női börtönökben.