Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Modernizálás az iszlám segítségével

2006. január 31.

Marokkóban is hódít a vallás. VI. Mohamed király a Koránra hivatkozva liberális reformokat vezet be. Az iszlamista politikusok támogatják.

Marokkóban is hódít a vallás. VI. Mohamed király a Koránra hivatkozva liberális reformokat vezet be. Az iszlamista politikusok támogatják.

Az egész iszlám világhoz hasonlóan Marokkóban is fokozódik a hitbuzgalom. Képzett fiatalok bújják a Koránt. Egyre több nő burkolózik lepelbe. Népszerűek a vallásos üzenetet közvetítő együttesek. De ezzel párhuzamosan, sőt az iszlám fundamentalisták aktív támogatásával a szabadságjogok kiszélesítésére irányuló reformok mennek végbe az észak-afrikai országban.

„VI. Mohamed, Marokkó negyvenkét éves királya az iszlám vallás segítségével szeretné modernizálni az országot – olvassuk a Spiegelben. – A harmincmilliós moszlim országot a Korán toleráns értelmezésével kívánja demokratikusabbá tenni.” (A cikk angolul is hozzáférhető.)

A hat éve trónra lépett Mohamed szakított atyja, II. Hasszán elnyomó politikájával. A múlttal való leszámolás érdekében dél-afrikai mintára igazságtételi és megbékélési bizottságot hozott létre, amely kivizsgálta a Hasszán idején elkövetett jogsértéseket.

A bizottság nemrég elkészült jelentése tizenhatezer ügy feldolgozásán alapul. A rendőrség és a titkosszolgálatok számlájára írható gyilkosságok és kínzások kilencezer áldozata szerény jóvátételt kap, de az elkövetőket nem állítják bíróság elé. „A vizsgálat szomorú dolgokat tárt fel, de VI. Mohamed szerint ez elengedhetetlen a társadalmi megbékéléshez és a politikai reformokhoz” – jelentette a Moroccan Times.

A politikai reformok a parlament jogkörének kiszélesítésére irányulnak, de továbbra is az uralkodó nevezi ki és bocsátja el a kormányt, feloszlathatja a parlamentet és felfüggesztheti az alkotmányt. A polgári jogok terén bevezetett reformok messzebbre mennek el.

A nők helyzete egészen kivételes Marokkóban. A többnejűséget nem tiltja ugyan a törvény, de rendkívül ritka. A házasságkötéshez nem kell szülői engedélyt kérni, ami aláássa a szülők által összehozott házasságok rendszerét. Nők is indíthatnak válópert. A moszlim világban egyedülálló módon törvény tiltja a szexuális zaklatást.

Sőt, VI. Mohamed, aki mint a Hit Védelmezője egyházi hatalmat is gyakorol, nemrég olyan lépésre szánta el magát, amelytől a katolikus egyház elzárkózik. „A király azt akarja, hogy nőkből is lehessen imám” – írja a Spiegel.

Az uralkodó a hitoktatás terén azon fáradozik, hogy a terrorizmus melegágyául szolgáló vahabizmussal szemben az iszlám egy toleránsabb változatát erősítse meg. S törekvéseit, amelyeket mindig a Korán alapján próbál elfogadtatni, a német hetilap beszámolója szerint az iszlamista politikusok magukévá teszik.

Soumia Benkhaldoun az iszlamista Igazság és Fejlődés Párt hat női képviselőjének egyike. A politikus a Koránra hivatkozik, amikor beszédeiben amellett érvel, hogy a nőknek joga van politikai szerepvállalásra. Informatikából doktorált, de nyilvánosan csak egész testét eltakaró lepelben mutatkozik. Legfontosabb céljának „az istenfélő életmód” megóvását tartja, mégis támogatja az uralkodó reformjait, mert azok a család hagyományos szerepének fenntartását szolgálják.

Azokban a városokban, amelyekben a marokkói iszlamista párt kezében van az önkormányzat, eltörölték a szeszesitalok, a nyugati filmek és a fürdőtrikó tilalmát. Belátták, hogy a gazdaság előbbre való, és bevételt csak a turizmusból remélhetnek.