Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Merről fúj a szél a neten?

2006. február 3.

A haladó szellemű netpolgárok szeretik azt hinni, hogy övék a háló. Amerikában biztosan más a helyzet. A liberálisok most gyürkőznek neki, hogy leküzdjék a jobboldali internet-fölényt.

A haladó szellemű netpolgárok szeretik azt hinni, hogy övék a háló. Amerikában biztosan más a helyzet. A liberálisok most gyürkőznek neki, hogy leküzdjék a jobboldali internet-fölényt.

A Drudge Report a világ legsikeresebb politikai honlapja. Saját közlése szerint 3,6 milliárd látogatója volt 2005-ben, de megbízható becslések szerint is az összes oldalletöltés egy százaléka esik a Drudge-ra.

A magányos, webfüggő újságíró, Matt Drudge metazinszerű kommentált linkgyűjteményt ad ki. Vállalkozásának fenomenális sikere annak köszönhető, hogy pletykával, botránnyal, politikai leleplezéssel fűszerezi. A nagy áttörés akkor következett be, amikor a Drudge Report megírta, hogy a Newsweek nem meri lehozni Clinton és Monica afférjának történetét, s ezzel elindította a lavinát, amely majdnem maga alá temette az elnököt.

Matt Drudge tagadja, hogy jobboldali republikánus. „És közben a szeme se rebben” – ahogy a londoni Times írja. Inkább populistának nevezi magát.

Egy jobbról balra fordult hollywoodi politikai celeb, Arianna Huffington elhatározta, hogy megtalálja a Drudge Report ellenszerét. Tavaly májusban nagy hírveréssel netre bocsátotta a Huffington Postot.

Arianna Huffingtont egy világ választja el Matt Drudge-tól, és nem pusztán a politikai világ. Drudge a régi amerikai sajtómunkás prototípusa: szivarvéget rág, panamakalapját a tarkójára tolja. Huffington pedig nagyvilági hölgy – a „médiapolitika Madonnája”, ahogy a rossz nyelvek nevezik.

Erre is alapozza vállalkozását. A Huffington Post a liberális médiasztárok és politikusok kollektív blogja. „A honlap élő bizonysága, hogy milyen sok cím található Huffington noteszében – írja irigységgel vegyes csodálattal a Salon. – Sikkes, érdekes, híres emberek százait nyerte meg, akik nem szoktak más fórumokba írni.”

A hatás nem maradt el. Az új honlap havi másfél millió látogatóval büszkélkedik. Ami a Drudge Report forgalmához képest nem sok, de nem is elhanyagolható.