Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Nem félünk az autonómiától

2006. február 7.

Dél-Tirolt az autonómia sikeres példájának tekintik az egész világon. De nemrég kiújultak a konfliktusok. A helyi németek arra kérik Ausztriát, hogy az alkotmányban garantálja a védelmüket. Az olasz politikusok tiltakoznak.

Dél-Tirolt az autonómia sikeres példájának tekintik az egész világon. De nemrég kiújultak a konfliktusok. A helyi németek arra kérik Ausztriát, hogy az alkotmányban garantálja a védelmüket. Az olasz politikusok tiltakoznak.

Dél-Tirol polgármesterei petícióval fordultak Ausztriához. A parlamenti alsóház elnökéhez eljuttatott levélben alkotmánymódosítást javasolnak. Azt kérik Ausztriától, hogy foglalják bele az alaptörvénybe Ausztria felelősségét a határon túli németek védelméért. Külön pontban szeretnék rögzíteni, hogy Ausztriának a dél-tiroli önrendelkezési jog megóvása érdekében is mindent meg kell tennie.

A dél-tiroli területek az első világháború után kerültek Olaszországhoz, ekkor megkezdődött az olaszosítás. 1943-ban egy időre a német birodalomhoz csatolták a régiót. „A dél-tiroli németek bosszút akartak állni az olaszokon. A leszámolást a Mussolinit még mindig államfőnek tekintő, és a fasisztákkal jó viszonyra törekvő náciknak kellett megakadályoznia” – olvassuk a Wikipedia történelmi áttekintésében.

A háború után Ausztria igényt tartott Dél-Tirolra, a Szövetségesek mégis Olaszországnak ítélték. A békeszerződés azonban széleskörű autonómiát garantált. Mivel a tiroli német politikusok fenntartották, hogy az autonómia csak ideiglenes megoldás, és az igazi cél a teljes önrendelkezés, az elszakadástól félő olaszok meglehetősen szűkre szabták az önállóságot. Dél-Tirolt összevonták Trentinóval, hogy az egyesített területen többségben legyenek az olaszok.

Az ötvenes évek végére elmérgesedett a helyzet. Ausztria támogatta Dél-Tirol autonómiáját, de Olaszország belügynek tekintette a kérdést, és nem volt hajlandó tárgyalni. A helyi németeket egyre jobban aggasztotta az olaszok betelepülése. 1956-ban felrobbantak az első bombák. 1960-ban az ENSZ határozatban mondta ki, hogy a párizsi béke autonóm, német többségű Dél-Tirol létrehozását írja elő. Olaszország azonban továbbra sem volt hajlandó tárgyalni Ausztriával. A terrorcselekmények egyre gyakoribbá váltak.

Dél-Tirol végül az ENSZ aktív közreműködésével vált autonóm területté 1972-ben. A szeparatisták a nyolcvanas évek végén felhagytak a robbantgatással. A régiót ma a sikeres területi autonómia példájának tekintik az egész világon. Még Indában és Pakisztánban is Dél-Tirolra hivatkozva próbálják rendezni Kasmír státuszát.

A polgármesterek petíciója viszont nagy port kavart. „A dél-tiroliak búcsúznak Olaszországtól” – állt a La Repubblica címoldalán. „Ideje lenne végre elismerni, hogy Dél-Tirol nem olasz terület. Tetszik vagy sem, ez a házasság kudarcot vallott” – vélekedett Sergio Romano történész, aki korábban moszkvai nagykövet volt.

Enrico La Loggia regionális ügyekért felelős miniszter kijelentette, hogy a dél-tiroli autonómiát az olasz alkotmány garantálja, és más államoknak nem kellene beavatkozniuk a kérdésbe” – számolt be az osztrák Kurier. Ciampi köztársasági elnök elhalasztotta márciusra tervezett ausztriai látogatását.

Giuseppe Pisanu belügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy „ha kell, a nemzeti egység megóvása érdekében megteszi a szükséges lépéseket”.

Andreas Khol, az osztrák parlament alsóházának elnöke szerint az „ártalmatlan javaslat” nem tartalmaz semmi újat, és teljesen összhangban van az Olaszország és Ausztria közötti megállapodásokkal. Az osztrák politikus az áprilisi választásoknak tudja be az indokolatlanul heves reakciókat. „Az olasz jobboldal mindent elkövet annak érdekében, hogy a kampányban kijátszhassa a nacionalista kártyát.”

Arról nem ejt szót Khol, aki maga is jobboldali, hogy a szintén idén esedékes osztrák parlamenti választásokon milyen kártyákkal játszanak.