Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Esélyegyenlőtlen téli olimpia

2006. február 9.

Az olimpiai karikák az öt földrészt szimbolizálják. A téli olimpián azonban főleg észak-amerikai és európai versenyzők vesznek részt. Azok, akik megengedhetik maguknak a fényűzést.

Az olimpiai karikák az öt földrészt szimbolizálják. A téli olimpián azonban főleg észak-amerikai és európai versenyzők vesznek részt. Azok, akik megengedhetik maguknak a fényűzést.

Coubertin báró, az újkori olimpia atyja a múlt század végén abban a reményben élesztette újjá az antik hagyományt, hogy az ötkarikás játékok majd segítenek felülemelkedni a nemzetek közötti ellentéteken.  

A báró az olimpiai játékokat az emberiség egységét szimbolizáló eseménynek szánta. A sportot olyan barátságos vetélkedésnek tekintette, amelyben egyenlő eséllyel indulnak a világ bármely pontjáról érkezett versenyzők.

A nyári olimpiai játékokon többségben vannak ugyan a gazdag világ versenyzői, de azért az afrikai és ázsiai sportolók is szép sikereket érnek el. Bizonyos sportágakat egyenesen a szegény afrikai országok atlétái uralnak.

Téli olimpiát csak 1924 óta rendeznek. Addig a téli számok is a nyári olimpiák programjában szerepeltek. „Coubertin sokáig ellenezte az önálló téli olimpiát, amelyet a gazdag sznobok szórakozásának nevezett” – írja Paul Frahi, a Washington Post életmód rovatának munkatársa.

A téli olimpián csak elvétve akad nem jómódú nyugati országból származó versenyző. A világ országainak kevesebb, mint fele képviselteti magát. A hat legsikeresebb ország viszi el az érmek kétharmadát. Míg a nyári játékokon eddig összesen 143 ország sportolói léphettek a dobogó legmagasabb fokára, a téli olimpia aranyérmein 38 ország versenyzői osztoztak.

Az éghajlati és földrajzi adottságok sem mindenütt kedvezőek ahhoz, hogy valakiből síugróbajnok legyen. „De nem csak azon múlik, hogy van-e hó és jég. Ha így volna, akkor Amerika legsikeresebb korcsolyázói nem Kaliforniából és Floridából jönnének, hanem az állandóan hóval borított hegyekben bővelkedő Peru, Chile, Nepál, Marokkó, Afganisztán és Etiópia sportolói viaskodnának az aranyérmekért.”

Coubertin még azt is mondta, hogy „a sport nem lehet luxus”. A nyári olimpián megrendezett számok többségéhez nem is kell olyan anyagi háttér, mint a téli játékokhoz. Futásban, gerelyhajításban, birkózásban a szegényebb országokból érkezők is nagyjából egyenlő eséllyel indulnak. A téli számokra viszont csak ott lehet felkészülni, ahol drága síugrópályákat és jégpályákat építenek. A felszerelés is sokkal költségesebb. Egy olimpiai versenybob milliókba kerül.

De a Washington Post példás szociális érzékenységről tanúbizonyságot tevő újságírója sem megy el odáig, hogy a téli olimpia beszüntetését javasolja. Már azzal is beérné, ha nem tekintenék az egyetemes emberiség ünnepének.