Feminista külpolitika a hidzsáb szorításában

2022. október 16.

A német baloldalt megoldhatatlan dilemma elé állítják az iráni hidzsáb-ellenes tüntetések. A baloldal ugyanis egyszerre akarja képviselni a felvilágosodás egyetemes értékeit és elismerni a kulturális sokszínűséget. Hogyan is emelhetne szót a hidzsáb ellen, ha korábban a tolerancia nevében üdvözölte az iszlám fátylat?

„Az iráni tüntetések meglehetősen kevés figyelmet kapnak Németországban. A baloldaliak hallgatása különösen érdekes. Miért pont nekik esik nehezükre kiállni a szabadságért tüntető irániak mellett?” – kérdezi a Deutschlandfunk német közszolgálati rádióban Arnd Pollmann filozófus.

Női egyenjogúság, a felvilágosult és demokratikus kormányzás a vallási ortodoxia lebontása – megannyi elv és követelés, amely a baloldalnak minden okot megadna rá, hogy kiálljon az iráni tüntetők mellett, akik pontosan ezeknek az eszméknek a jegyében kockáztatják testi épségüket, szabadságukat, sőt, életüket. A más ügyekben oly harcias baloldal azonban most igencsak visszafogott – állapítja meg Pollmann.

A német baloldalon valóban nincs érdemi visszhangja az iráni eseményeknek. Amikor mégis, abban sincs sok köszönet. A feminista külpolitika jelszavával kampányoló Annalena Baerbock zöldpárti külügyminiszter csak szeptember végén, igencsak megkésve emelt szót az Iránban tüntető nők mellett, és akkor sem győzte hangsúlyozni, hogy a nők elnyomásának semmi köze az iszlám valláshoz illetve a kultúrához. Kapott is érte hideget-meleget. Volt, aki a feminizmus elárulásával vádolta, mások szerint az iszlámmal szembeni kulturális érzékenység oltárán feláldozza a nők jogait. A bírálók felidézik, hogy Németországban februárban a hidzsábot sokan még a női önrendelkezés, a kulturális sokszínűség, sőt, a feminizmus szimbólumaként ünnepelték.

A tanácstalanság oka az, véli Pollmann, hogy a baloldal két alapvetően ellentétes elvnek próbál megfelelni. Egyrészt egyetemes értéknek tekinti a felvilágosodás alapvetéseit, a szabadság, az egyenlőség, a demokrácia és az emberi jogok eszméjét. Másrészt viszont a posztmodern szkepticizmus elvét követve óvakodik tőle, hogy bármit végső és megkérdőjelezhetetlen objektív igazságnak tekintsen. Különösen nagy nehézséget okoz a más kulturális hagyományok bírálata, még ha azok ellentétesek is a felvilágosodás alapértékeivel: elvégre a haladó multikulturális baloldal mégsem kényszerítheti rá – a gyarmatosítás módszereit idézve – saját értékeit egy másik kultúrára. Márpedig az iráni fundamentalista kormány az iszlám vallásra hivatkozva nyomja el a nőket és kényszeríti őket fátyolviselésre. A beleszólást a vallási szokásokba pedig a multikulturális baloldalon sokan iszlamofób magatartásnak tartják.

Mint Pollmann megjegyzi, nem először esik meg ilyesmi: attól való félelmükben, hogy bevándorlóellenességgel, netán iszlámellenességgel vádolják meg őket, a baloldalon sokan inkább mélyen hallgattak a 2015-ös kölni szilveszteri bevándorlók által elkövetett szexuális támadásokról. Ezzel a mentalitással azonban a baloldal végső soron elárulja a felvilágosodás eszméit, és a félreértett kulturális érzékenység nevében, illetve a konfliktusok elkerülése végett inkább a félhomályt választja – írja Pullmann.