Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Hárman párban

2006. február 28.

Hollandiában egy férfi két nővel köt együttélési megállapodást. Amerikai konzervatívok igazolva látják félelmüket, hogy a melegházasság elismerése lavinát indít el, és jön a poligámia.

Hollandiában egy férfi két nővel köt együttélési megállapodást. Amerikai konzervatívok igazolva látják félelmüket, hogy a melegházasság elismerése lavinát indít el, és jön a poligámia.

Victor de Bruijn és felesége, Bianca nyolc év házasság után úgy döntött, hogy életüket összekötik még egy nővel, Mirjam Gevennel.

A holland házaspár és az elvált Mirjam együttélési szerződést kötött. Stílusosan lagzit is tartottak, ahol a vőlegény két arát vezetett a karján. A heteroszexuális férj szerint a két asszony biszexualitása a garancia arra, hogy a családon belül nincs féltékenykedés – írja Stanley Kurtz, az amerikai kultúrharcok tudora a konzervatív Weekly Standardben.

A homoszexuálisok házasságát ellenző jobboldali bloggerek és publicisták azonnal lecsaptak a témára. „A De Bruijn trió házassága az első lépés a több partner közötti együttélés törvényes elismerése felé vezető úton.”

A melegek házasságát támogatók azzal érvelnek, hogy senki sem tehet szexuális beállítottságáról. „Ha elfogadjuk, hogy mindenféle szexuális beállítottságú embernek joga van a neki tetsző házastársi kapcsolatra, akkor a csoportos házasság is indokolható – érvel Kurtz. – A biszexuálisok számára ugyanis a csoportos házasság az, ami az egyneműek házassága a melegeknek.”

A melegházasság elismerésében élenjáró Hollandia igazságügyi minisztere kiállt a trió mellett. Piet Hein Donner elutasította egy kis vallásos párt arra irányuló beadványát, hogy helyezze hatályon kívül az együttélési szerződést, és kijelentette, hogy a jövőben sem szándékozik akadályt gördíteni a hasonló esetek elé. A Zöld Párt is kiállt a több partner együttélését lehetővé tevő szabályok fenntartása mellett.

A kultúrharcok konzervatív szakértőjét különösen aggasztja, hogy a poliámoria, vagyis a kettőnél több férfi és nő közötti kapcsolat szószólói már Amerikában is megjelentek. Az Egyetemes Unitáriusok a Poliámoriáért egyháza nyíltan kiáll a csoportos együttélés mellett.

Kurtz szerint a csoportos házasság jogi elismeréséhez a társadalmi elfogadáson keresztül vezet az út. A homoszexuálisok házasságát is csak akkor kezdték követelni, amikor már hosszú évtizedek alatt sikerült a melegek társadalmi egyenrangúságát elfogadtatni az emberek többségével. Ha az emberek megtűrik a poliámoriát, akkor idővel a törvényes elismerés is lehetővé válik.

Ha a mássággal szembeni tolerancia nevében egyszer elkezdjük a átalakítani házasság intézményét, akkor nincs megállás. Először a homoszexuálisokra terjesztik ki, aztán lehetővé teszik a többes együttélést, és a végén nem marad semmi „a házasság hagyományos eszményéből, melynek célja az anya és apa közti kötelék megerősítése a gyerekek érdekében” – véli Kurtz.

A liberálisok természetesen nem hagyhatták szó nélkül a dolgot. „Stanley Kurtz írása csak azt bizonyítja, hogy a konzervatívoknak egyre gyengébbek az érveik a melegházasság ellen” – olvassuk Rob Anderson, a New Republic publicistájának ellencsapását.

Anderson arra hívja fel a figyelmet, hogy szó sincs a többnejűség és többférjűség elismeréséről. Az együttélési szerződés ugyanis nem jelent államilag elismert élettársi viszonyt.

 „Az azonos neműek közötti párkapcsolat morális és jogi szempontból is egészen más, mint a csoportos házasság” – írja Anderson. Utóbbi a liberálisok számára sem fogadható el, mert egyenlőtlen viszonyokat és kiszolgáltatottságot teremthet, különösen többnejűség esetén. Ezzel az emberek többsége tisztában van. Egy tavalyi felmérés szerint az amerikaiak 65 százaléka támogatja, hogy a melegek is házasodhassanak. A csoportos házasságot viszont 92 százalék ellenzi.

A konzervatívok azért akarják mégis összemosni a két teljesen különböző dolgot, hogy ráijesszenek azokra, akik támogatják a homoszexuálisok egybekelését lehetővé tevő reformokat.

„A jobboldal stratégiája világos – így Anderson. – Azt sugallja, hogy ha Amerika egyszer hozzányúl a házasság intézményéhez, akkor elindul a lavina. Ha ma megengedik a melegek egybekelését, akkor holnap már azt sem lehet megakadályozni, hogy valaki feleségül vegye a húgát, a kutyáját vagy akár a fűnyíróját. Ha sikerül meggyőzniük az embereket arról, hogy a homoszexuálisok házasságának elfogadásával egyben a poligámiát is elismerik, akkor megnehezíthetik a melegházasság legalizálását.”