Pártfinanszírozás közpénzből

2023. augusztus 1.

Ha közpénzből tarják fenn az olasz pártokat, az a baj. Ha magánpénzből, akkor az a baj. Márpedig valamiből csak fizetni kell őket, végtére is pártok nélkül nincs többpártrendszer. Most épp az vetődött fel, hogy mégiscsak az állam adjon pénzt nekik, de aki javasolta, már vissza is vonta.

A fürdővízzel együtt a gyereket is kiöntötték” – idézi Francesco Verderami a Corriere della Serában Stefano Patuanellit, a baloldali Öt Csillag Mozgalom szenátusi frakcióvezetőjét, egy tévéműsor felvétele előtti beszélgetésben, pártjának álláspontjával szakítva szükségesnek mondotta, hogy a pártokat ne magánadományokból, hanem közpénzből tartsák fenn. Patuanelli részletesen kifejtette, hogy a pártokat a magánpénzekre bízni olyan, mintha bevezetnék a vagyoni cenzust, és csak a gazdagok szavazhatnának.

1993-ban, a nagy politikai korrupciós vádemelések és perek idején népszavazás tiltotta meg a pártok állami finanszírozását, a szavazók 95 százalékának támogatásával. 2013-ban aztán az akkori baloldali kormány megszüntette a választási kampányköltségek állami finanszírozását is. Előzőleg a Metazinban is olvasható volt, hogy a pártok a valós költségek többszörösét kapták meg ezen a címen, és megesett, hogy a bennfentesek a pénz jelentős részét magáncélokra fordították. A pártok parlamenti munkáját azonban továbbra is finanszírozza az állam. Továbbá, az állampolgárok jövedelemadójuk 2 ezrelékét kedvenc pártjuknak utalhatják át, igaz, ebből alig csurran-cseppen valami. És persze ott vannak a magánadományok is, de hisz éppen ez a baj. Christian Meier a Faro di Romában azt írja, hogy ez a rendszer magánérdekeknek szolgáltatja ki a pártokat, és még belső demokráciájukat is csorbítja, mert a párttisztségekre azoknak van a legjobb esélyük, akik pénzzel tudják támogatni a pártot. A Demokrata Pártban egyébként ötvenezer eurót kérnek az olyan jelölttől, akinek sikerül bejutnia a parlamentbe. Most, hogy vége a Berlusconi-korszaknak – folytatódik Meier érvelése – amikor is a milliárdos vállalkozó magánvagyonából pártot épített fel, majd annak élén miniszterelnök lett, legfőbb ideje olyan pártfinanszírozási törvényt alkotni, amely gondoskodik a pártpénzek felhasználásának ellenőrzéséről, és lehetővé teszi, hogy tehetős és vékonypénzű emberek legalább megközelítőleg egyenlő esélyekkel vehessenek részt a pártok életében és az országos politikában.

Éppenséggel volna is ilyen tartalmú javaslat a szenátus előtt, még tavaly terjesztette be a Demokrata Párt. Ugyanaz a baloldali párt, amely korábban mindkét lépcsőben támogatta az állami pártfinanszírozás megszüntetését. A javaslat visszahozná a választási kampányköltségek állami fedezetét, persze korlátokkal és ellenőrzéssel megfejelve, továbbá korlátozná a magánszemélyektől és vállalatoktól érkező támogatást. Végül pedig a költségvetésből megkettőzné kétezrelékes hozzájárulásokat.

Csakhogy van még, aki emlékszik rá, mi is volt a baj az államilag finanszírozott pártrendszerrel. Marco Travaglio a Fatto Quotidiano hasábjain azt írja Patuanelliről, hogy rendes ember, fizetésének egynegyedét automatikusan átutalja az Öt Csillag Mozgalomnak. Ebben a szellemben azt tartaná elfogadhatónak, ha az állam 25 százalékkal csökkentené a képviselők és a szenátorok fizetését, és az így megtakarított pénzt a pártok kapnák meg. De hogy az eddig is egyre növelt törvényhozói juttatások mellé további állami támogatást adjanak a pártoknak, azt szemérmetlen ötletnek tartja. Az az összeg már így is választópolgáronként évi 10 eurónyi adónak felel meg. A pártok népszerűségét jól jelzi, hogy a kétezrelékes támogatások ennek alig harmincadrészét teszik ki. Viszont a gazdagok jelentős összegeket adnak a pártoknak, habár Travaglio szerint azt szerencsésebb lenne egyszerűen kenőpénznek nevezni. Ha megnövelnék a pártoknak juttatott közpénz összegét, mindenki arra a következtetésre jutna, hogy jobb- és baloldal egyre megy, ha az emberek pénzét lehet költeni. „És ez nem populista demagógia lenne, hanem a meztelen igazság”.

Antonio Conte volt miniszterelnök, az Öt Csillag Mozgalom vezetője nem is támogatja az állami pártfinanszírozás ötletét. Lelkiismeretlenségnek tartaná, ha az állam pénzéből többet költenének a pártokra. Miután Contéval megbeszélte a dolgot, Patuanelli már közölte is, hogy amit magánbeszélgetésben mondott a Corriere della Sera újságírójának, egy ideális állapotra vonatkozott, ma pedig nem ilyen időket élünk. Ez a politikai osztály nem érett erre (mármint arra, hogy az állami támogatást lelkiismeretesen használja fel). „Ma nem írnék alá olyan törvényjavaslatot, amely visszaállítaná a pártok állami finanszírozását”.