Háziasított európai populisták

2023. augusztus 3.

A jobboldali populisták egyre népszerűbbek, ám ezért nagy árat kell fizetniük, véli az EU-ellenes baloldali szuverenista szerző. Hiába ígérnek reformokat, az EU keretei között nem tudnak jelentős gazdasági és szociális reformokat véghezvinni, ezért inkább identitáspolitikai pótcselekvésbe menekülnek.

„Elkerülhetetlennek látszik, hogy az elkövetkező években nőjön a jobboldali populisták befolyása Európában. De pontosan miféle úgynevezett változásokat remélhetünk ezektől az úgynevezett patriótáktól?” – teszi fel a költői kérdést Thomas Fazi római publicista az Unherd magazinban.

Az elmúlt években Európa-szerte megerősödtek a jobboldali populista pártok. Több országban ők vannak kormányon, vagy legalábbis részesei a kormánykoalíciónak. A spanyol Vox is közel került ehhez, és a németországi AfD-vel is egyre inkább számolni kell, miután közvélemény-kutatások szerint mára a második legnépszerűbb párttá nőtte ki magát. Szintén erős a holland Farmerek és Polgárok Mozgalom, és felmérések szerint ha most tartanának elnökválasztást, Marine Le Pen legyőzné Macront.

Ám hiába ígérik, a populisták sem csinálnak forradalmat, sőt, még csak jelentős reformokat sem remélhetünk tőlük – írja Fazi. Elismeri, hogy a kultúrharcban nagy offenzívát indítottak: éles kritikával illetik a brüsszeli bürokráciát és szembeszállnak a haladó liberális elit által képviselt bevándorlóbarát, „zöldfanatikus” nézetekkel és a „gender-ideológiával”.

Fazi szerint azonban az identitáspolitikai hadjárat csak pótcselekvés. „A fontosabb kérdésekben ugyanis a populisták is a fősodorhoz tartoznak. Gazdaságpolitika tekintetben az EU neoliberális ortodoxiáját képviselik: néhány kivételtől eltekintve megszorítás- és deregulációpártiak, nem támogatják a munkásokat és nem hívei a jóléti intézkedéseknek” – állítja Fazi. A nagyvállalatok érdekeit a kisemberek és a munkavállalók érdekei elé helyezik, korlátozzák a sztrájkjogot és gyengítik a szakszervezeti érdekképviseletet, miközben jelentős összegekkel támogatják a nagyvállalatokat. (Fazi ez alól két kivételt említ: a jóléti támogatások kiszélesítést ígérő Marine Le Pent és a magyar kormány inflációellenes ársapkáit). Mindezt azért tartja visszásnak, mert a jobboldali populisták támogatóit sokkal inkább a gazdasági és a jóléti kérdések érdeklik, mintsem az identitáspolitikai csinnadratta.

Mi sem jelzi jobban, hogy gazdasági kérdésekben mérsékeltté váltak, mint hogy az egy évtizede még EU-ellenes jobboldali populisták kivétel nélkül EU-pártiak lettek, sőt, többségük még csak a közös devizát sem ellenzi. Az EU-ból való kilépés még a radikálisabbak számára is tabunak számít (ami, hozzátehetjük, nem csoda, hiszen egyebek között ennek köszönhetik, hogy a mérsékelt jobboldali választók körében is népszerűek), helyette inkább az EU-t akarják belülről megreformálni. Fazi szerint egyébként aki szembe mer menni az EU alapvetéseivel, azt Brüsszel ellehetetleníti.

Fazi az EU belülről történő megreformálására sem lát esélyt. Valószínűsíti ugyan, hogy a jövőre esedékes európai parlamenti választáson a populista jobboldal jelentősen megerősödik, ám mindhiába, hiszen az Európai Parlament hatásköre gyenge. Fazi utal rá, hogy a helyzet paradox: az EU megreformálásához erős parlamentre lenne szükség, csakhogy ezt éppen a jobboldali populisták ellenzik a leghangosabban, arra pedig nincs esélyük, hogy a valódi hatalmat gyakorló Európai Bizottságban is többségbe kerüljenek. De még ha erre sor kerülne sem tudnák átalakítani az EU-t. A szuverenista jobboldali populisták ugyanis számos gazdasági és geopolitikai kérdésben egymással sem értenek egyet, mint az ukrajnai háborúval kapcsolatos álláspontok eltérései is mutatják.

Amíg félnek kiállni az EU-ból való kilépés mellett, a jobboldali populistáknak és választóiknak be kell érniük a frusztrált identitáspolitikai kultúrharccal, hiszen az Unió intézményi keretei között nem lehet visszavenni a demokráciát és a szuverenitást az EU-tól – vonja le a következtetést a radikális baloldali szerző.