Gáza Berlinben

2023. október 19.

A német közvéleményt sokkolta, hogy több német nagyvárosban a tiltás ellenére muszlim bevándorlók randalírozásba torkolló nyíltan antiszemita szimpátiatüntetéseket szerveztek a Hamász mellett. Kritikusok szerint lehullt a multikulturalizmusról a lepel, és feltárult a szakadék, amely az integrálatlan közel-keleti bevándorlókat elválasztja a többségi társadalom normáitól.

„Lehullt a sokszínűség leple, amellyel eddig elfedték a súlyos problémákat a nyilvánosság elől. Hirtelen feltárult a civilizációs szakadék, amely a bevándorlókat is jellemző patriarchális, erőszakos muszlim kultúra, illetve és a többségi társadalom között húzódik” – kommentálja a Perlentaucher hasábjain Peter Mathews német publicista az Izrael-ellenes, antiszemita, a Hamászt támogató tüntetéseket, amelyeket a tiltás ellenére más európai településekhez hasonlóan több német városban is megtartottak, s amelyek Berlinben erőszakba torkolltak. A tüntetések résztvevői jellemzően közel-keleti bevándorlók voltak, de szintén Izrael- és Nyugat-ellenes radikális baloldali  csoportok is csatlakoztak hozzájuk.

Mathews a német politikusokat okolja a kialakult helyzetért. Azzal vádolja őket, hogy a szőnyeg alá söpörték a muszlim bevándorlókkal kapcsolatos problémákat, sőt, előítéletességgel vádoltak mindenkit, aki felvetette, hogy a németországi muszlimokkal és szervezeteikkel nincs minden rendjén. A hivatalos álláspont szerint a bevándorlók integrációjának nehézségei elsősorban a többségi társadalom előítéletességének tudhatók be, ezért a bevándorlással kapcsolatban az a legfontosabb feladat, hogy letörjék az ilyen előítéleteket.

Sőt, az integráció és a párbeszéd elősegítésére és a vallási toleranciára hivatkozva a német kormány aktívan együttműködik a politikai iszlám szervezeteivel – teszi hozzá Mathews. Egyebek között a török kormány által pénzelt Török-Iszlám Vallásügyi Unóval illetve az Irán által támogatott (Hamburgban már betiltott), dzsihádista eszméket terjesztő Hamburgi Iszlám Központtal. A német kormányok eleddig azt is elnézték e szervezeteknek, hogy nem emeltek szót az Európában iszlamisták által elkövetett erőszakos cselekmények ellen. Pedig alkalom lett volna rá, elvégre az elmúlt tíz év során több mint 200 ilyen támadás történt a kontinensen – jegyzi meg Mathews.

Hasonlóan kemény kritikát fogalmaz meg a német integrációs politikával kapcsolatban Sabine Beppler-Spahl, a Spiked magazin németországi tudósítója. A multikulturalizmus politikájának tulajdonítja, hogy rasszizmussal vádolták, sőt, egyenesen lenácizták azokat, akik bírálták a muszlim bevándorlók előítéleteit, mindenekelőtt antiszemita és Izrael-ellenes nézeteiket. Pedig nyilvánvaló volt, hogy egyre nagyobb a baj, ha másból nem, hát a zsidókkal szembeni erőszakos cselekmények számának megugrásából, aminek következtében a német parlament antiszemitizmus-ügyi biztosa már négy éve arra kérte a németországi zsidókat, hogy saját biztonságuk érdekében mellőzzék a kipa nyilvános viselését. Az erőtlen kormányzati fellépés fényében csöppet sem meglepő, hogy a németországi muszlimok körében az újabb izraeli-palesztin konfliktus kapcsán is népszerű a Hamász és elterjedt az antiszemitizmus – jegyzi meg Beppler-Spahl. A sors keserű iróniáját látja abban, hogy a még mindig a holokauszt emlékezetének árnyékában élő, és a náci eszméket a leghatározottabban elutasító Németországban a multikulturalizmus leple alatt burjánzik el újra a zsidógyűlölet a muszlim bevándorlók körében.