Palesztin-párti progresszívok

2023. november 7.

Az amerikai fiatalok és a baloldali értelmiség körében magas a Hamásszal szimpatizálók aránya. Konzervatív és liberális publicisták szerint ez annak a jele, hogy az egyetemeken divatos radikális baloldali nézetek kiszabadultak az intézmények falai közül, és egyre szélesebb körben terjednek.

Hogyan lehetséges, hogy a baloldal jelentős része a népirtást nyíltan vállaló terroristák mellé áll? Miért nem akaródzott elítélni a vezető egyetemeknek az emberemlékezet óta legdurvább terrortámadást?” – teszi fel a kérdést Yascha Mounk liberális publicista a Persuasion magazinban.

Az amerikai baloldali értelmiség és a progresszív szervezetek egy része elismerően nyilatkozott a Hamász október 7-i terrortámadásáról. A demokrata párti kongresszusi képviselőt, Alexandria Ocasio-Cortezt is tagjai között tudó Amerikai Demokratikus Szocialisták több tagszervezete az ellenállás legitim eszközének nevezte az erőszakot. A Black Lives Matter chicagói csoportja a terroristákat méltatta. Az egyéb politikai kérdésekben előszeretettel állást foglaló vezető egyetemek fele csak megkésve vagy egyáltalán nem adott ki nyilatkozatot a terrortámadás kapcsán. Akadtak olyan professzorok, akik azzal mentegették a terrortámadásokat, hogy azok a gyarmati elnyomás elleni harc szükségszerű eszközei, hozzátéve, hogy a telepesek nem tekinthetők civilnek.

Mounk szerint a baloldal reakciója a progresszív eszmék egyenes következménye. Mint a Metazin által is ismertetett friss könyvében kifejti, a baloldal ideológiáját az identitáspolitika határozza meg. A progresszív eszmeiséget az egyének egyenlősége helyett a csoportok közötti méltányosság elve érdekli, és mindent az elnyomók és elnyomottak sablonja alapján értelmez. Ebben a sémában Izrael az imperialista gyarmatosító, a zsidók a privilegizált, elnyomó fehérek, a palesztinok pedig az elnyomottak, a „feketék”. Nem is kérdéses, hogy a baloldal kiket támogat – jegyzi meg Mounk.

Még sarkosabban fogalmaz Max Eden, a konzervatív American Enterprise Institute kutatója a City Journalban. Eden egyenesen perverznek nevezi a Hamász elítélésétől tartózkodó, és még inkább a mellette kiálló egyetemeket és professzorokat. Mounkhoz hasonlóan ő is úgy véli, hogy a jelenség oka az egyetemeken elburjánzó identitáspolitika és posztkoloniális diskurzus. Jacob Howland filozófus, a University of Austin dékánja aggasztónak, ám csak a jéghegy csúcsának tartja az értelmiség Hamász-pártiságát. Howland attól tart, hogy az egyetemeket uraló progresszív szemlélet a nyugati civilizáció alapjait veszélyezteti. Hiszen a társadalom elitjét az egyetemek képzik, és ha magukévá teszik ezen szemléletet, akkor a nyugati civilizációt semmi sem mentheti meg attól, hogy zsarnokságba süllyedjen.

Tyler Austin Harper, a Bates College oktatója az Atlantic magazinban túlzottnak, sőt, alaptalannak tartja az egyetemi elit ideológiájával és annak hatásaival kapcsolatos félelmeket. Úgy látja, hogy az egyetemeken divatos radikális eszmék, mindenekelőtt az izraeli-palesztin kérdés kapcsán is előkerülő dekolonizációs elméletek inkább az egyetemi szobaforradalmárok körében népszerű ártalmatlan teóriák amelyeknek az egyetem falain kívül nincs érdemi hatásuk. Hacsak a nagyvállalatok marketingcélból alkalmazott woke PR-ját nem tekintjük annak.  Harpers szerint a jobboldali értelmiség az izraeli-palesztin konfliktus kapcsán is felnagyítja az egyetemi radikális nézetek jelentőségét és mumust kreál a baloldali elitből.

Cikkének publikálásakor Harpers még nem ismerhette a Harvard Egyetem felmérését, amelyből kiderül, hogy a magukat liberálisnak valló amerikaiak 36 százaléka indokoltnak tartja a Hamász Izrael elleni támadását, a konzervatívoknak viszont csak 15 százaléka gondolja így. A fiatalok körében még magasabb a Hamász-szimpatizánsok aránya: a 18 és 24 év közöttiek 51 százaléka szerint a palesztin nép szenvedései igazolják az Izrael elleni terrortámadást. A fiatalok 48 százaléka inkább palesztin-pártinak vallja magát, 36 százalékuk a Hamászt nem is tartja terrorszervezetnek, és 52 százalékuk szerint az izraeli kormánynak nincsen joga felszámolni a Hamászt. Egy másik friss közvélemény-kutatás szerint a Z-generáció fiataljainak 37 százaléka Izraelt és az Egyesült Államokat okolja a terrortámadásért. A statisztikákat kommentáló konzervatív és liberális publicisták nincsenek meglepve: szerintük a számok azt bizonyítják, hogy az egyetemeken divatos radikális baloldali ideológiák egyre inkább meghatározzák a fiatalok szemléletét.