Miért is lázadozna az orosz nép?

2023. december 7.

Az ukrajnai háborútól botorság lenne azt várni, hogy az orosz lakosság majd szembefordul az ország vezetőivel. Nem lát rá semmi okot. Még az sem túlzás, hogy soha ilyen jó dolga nem volt. Aki élve hazatér a háborúból, annak meg egyenesen úri dolga van – egy kis időre.

Most áldom a sorsot, hogy nem Moszkvában születtem, és így nem szakadtam el teljesen a valóságtól” – írja a Szabadság Rádió honlapján Szergej Csernisov novoszibirszki történész arra reagálva, hogy fővárosi értelmiségiek emigrációjukban a Putyin-rezsim közeli végéről ábrándoznak.

Az Egyesült Államok orosz nyelvű rádióadójának weblapja azzal vezeti be az írást, hogy szerzője külföldi ügynök. Hozzáfűzi, hogy maga Csernisov nem ért egyet ezzel a minősítéssel. Az orosz törvények szerint aki ilyen fórumon publikál, eleve külföldi ügynök, és ezt a tényt szigorú büntetés terhe mellett köteles minden publikációjában megjeleníteni. Súlyosbító körülmény, hogy az írás a párizsi Le Monde weboldalán is napvilágot látott.

Csernisov azzal kezdi, hogy novoszibirszki szülei „a magánszektorban” laknak, ami kertváros-szerűséget jelent, pontosabban inkább kertfalut, mert aszfaltozott út és csatorna nincs a környéken. Úgy tizenöt éve van viszont telefon és vezetékes gáz. Az orosz népnek nem idegenek e körülmények, és ez a nép alkotja a lakosság kétharmadát. Legutóbb épp egy helyi fiatalember Ukrajnából hazahozott holttestét temették a magánszektorban. A háborús hős gyászszertartása a filmekből jól ismert szép jeleneteket idézi. Ott volt a környék apraja-nagyja. Élve jött haza egy másik, aki a Wagner-csoportban harcolt. Azelőtt csak a börtönbüntetéseit letöltendő hagyta el időnként a szülőhelyét. Valahányszor lába kelt valaminek a környéken, ő volt az első gyanúsított. Most új autója van, és tengerparti nyaralásra vitte el a szüleit a nyáron. A büszkeségtől könny szökött a szülők szemébe. Egy harmadik szomszéd, foglalkozására nézve villamoskalauz, azt meséli, hogy a veje önkéntesnek készül Ukrajnába. Nehéz lenne másképp visszafizetni a családi adósságot. Egy negyedik szomszéd belehat az adósságba. A szíve nem bírta a sok ivást. Őneki is szép temetése volt.

A Youtube-on más világgal találkozni. Ott azt magyarázzák a liberális emigránsok, hogy a nyugati szankciók hatására a nép hamarosan felismeri, mennyire kifosztotta őt Putyin rendszere. Ljudmila Petranovszkaja, a neves pszichológus kész jegyzéket állított fel arról, mi mindent vesztett a nép a háborún: összeomlott a rubel árfolyama, az orosz turisták nem juthatnak el Nyugatra, a fiatalok nem tanulhatnak nyugati egyetemeken, tovább korlátozták a szabadságjogokat, zuhan a kultúra és az oktatás színvonala, szétszakítja a családokat a tömeges emigráció.

Csernisov szerint valójában az oroszok többsége semmit sem érez ebből. Ugyanis mindezekhez a dolgokhoz soha nem is volt szerencséje. Valutája nem volt, színházba nem járt, gyermekeit ugyanazok oktatják, akik őt is, sokuk már a hetvenet is betöltötte, és a módszereik is ugyanazok. Az emigráció pedig némely városiak kiváltsága. Veszteni tehát a nép nem vesztett semmit, mert nem is volt semmije. Nyerni viszont nyert. Például az egyik harcos hárommillió rubellel, úgy tízmillió forintnyi pénzzel szerelt le, de tíz nap alatt a nyakára is hágott a barátaival. Volt ivászat, volt nőzés, amennyi csak belefért. A családosok ebből a pénzből lakást vettek, a tengerpartra utaztak nyaralni gyerekestől, feleségestől.

És közben úgy érzik, nagyszerű valamiben vettek részt, mint egykor a Nagy Honvédő Háború katonái. Több százezren vannak immár. Gyermekeik büszkék rájuk. El sem tudnák képzelni, hogy apjuk szörnyűségekben vett részt. Németországban a valódi – nem a hivatalos – megbánás negyedszázaddal a háború után kezdődött. Amikor már az unokák nemzedéke is fiatal felnőtt volt. A nagyapák bűneit kevésbé fájdalmas bevallani, mint az apákét. Oroszországban eszerint talán majd a 2040-es évek végétől lesz keletje annak a gondolatnak, hogy a mai hősök borzalmas dolgokat követtek el, és hogy a sok hódítás mennyit ártott Oroszországnak. Addig is egyelőre újabb és újabb koporsók érkeznek haza Ukrajnából. Közben azonban a nép úgy érezheti, hogy ilyen jó dolga még sohasem volt.