A gyerekvállalás ára

2023. december 10.
A gyerekvállalás ára

A fejlett világ egyre súlyosabb népesedési problémákkal küzd. Sőt, a gyerekvállalási kedv számos szegényebb országban is csökken. A demográfusok is tanácstalanok: hiába a bőkezű támogatás, a fiatalok csak nem akarnak több gyereket vállalni. 

Bárhogyan ösztönzik is a kormányok a gyerekvállalást, egyre kevesebb gyerek születik” – olvassuk Anna North okfejtését a Vox magazionban.

A fejlett országok zömét sújtja az elöregedés. Jó hír, hogy az emberek tovább élnek, ám az átlagos életkor emelkedését nemcsak a magasabb várható élettartam okozza, hanem az alacsony születési arányszám is, ami már kevésbé örvendetes. Az Egyesült Államokban megfordult a korábbi trend – tizenöt év óta közel negyedével csökkent a születési arányszám, és már jócskán elmarad a népesség fenntartásához szükséges, egy nőre jutó 2,1-től. Az európai országok többségében még ennél is sokkal rosszabb a helyzet – jegyzi meg North. És már nemcsak a fejlett országok vannak bajban, hanem Kínában is drasztikusan visszaesett a születések száma.

A kedvezőtlen folyamatok megállítása érdekében a kormányok igyekeznek növelni a gyerekvállalási kedvet. Tajvan kormánya például dollármilliárdokat költött a gyerekvállalás támogatására. Európai mintára családi kedvezményeket, egyebek között anyasági támogatást vezetett be és még párválasztó programokat is indított szingliknek, azt remélve, hogy így megkönnyíti a családalapítást. Korábban hasonlóan unortodox módszerekkel próbálkozott a dán kormány és a gyerekvállalást a rap segítségével javítani vágyó szingapúri vezetés. Az orosz kormány korábban jelentős anyagi támogatással, újabban pedig az abortusz jogának korlátozásával próbálkozik, Kim Dzsog Un észak-koreai diktátor pedig sírva könyörög népének, hogy vállaljanak több gyereket.

Az elmúlt évtizedek tanulsága szerint azonban gyakran még a jelentős anyagi támogatás sem javítja a termékenységi rátát – jegyzi meg North. Hiába a bőkezű támogatás, a fejlett országok fiataljai csak nem vállalnak több gyereket. Még a skandináv jóléti államokban sem. Sőt, a vallásos konzervatív fiatalok sem. A North által megkérdezett demográfiai szakértők szerint csodaszer nincs: ha lenne, már megtalálták volna a népességcsökkenés ellenszerét. Márpedig a demográfiai válságnak súlyos politikai és társadalmi kockázatai vannak – jegyzi meg North. Az eltartottak számarányának növekedése és a vele járó magas nyugdíj- és egészségügyi kiadások súlyos terhet rónak majd az aktív dolgozókra. Az optimistábbak viszont abban bíznak, hogy a népességcsökkenés segítheti a klímaváltozás elleni harcot.

 

 

--

-