A Kreml páholyból nézi a gázai háborút

2023. december 21.
CC  ₡ґǘșϯγ Ɗᶏ Ⱪᶅṏⱳդ CC ₡ґǘșϯγ Ɗᶏ Ⱪᶅṏⱳդ
https://www.flickr.com/photos/148598741@N02/

Az orosz geopolitikai törekvések szempontjából ideális fejlemény a gázai háború. Moszkvának egyetlen szalmaszálat sem kellett keresztbe tennie, mégis hasznot húz belőle. Az orosz elit pedig meggyőződhet róla, hogy Putyin elnök jó úton jár, és az ukrajnai háború okozta problémák szinte automatikusan megoldódnak majd.

A közel-keleti fegyveres konfliktus fényében az orosz vezetés joggal gondolhatja, hogy csak ki kell várnia, amíg a nehézségek, amelyeket az ukrajnai háborúval okozott magának, maguktól  megoldódnak” – vélekedik Nyikita Szmagin politológus, az Oroszországi Külpolitikai Tanács tagja a Carnegie Alapítvány a Békéért Amerika-központú szervezet honlapján közzétett elemzésében.

A Külpolitikai Tanács az orosz kormány tanácsadó testülete, amelynek Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője is tagja. Valóságos szenzáció tehát, hogy e szervezet egyik tagja az Oroszországban a külföldi befolyás terjesztőjének számító Carnegie Alapítvány honlapján jelentkezik. Írását a háború kitörése után Amszterdamba kivándorolt Moszkovszkoje Vremja is közzétette.

A gázai háború nemzetközi fogadtatása mindenekelőtt arról győzte meg a moszkvai elitet, hogy Putyin elnöknek igaza volt, amikor a nemzetközi kapcsolatok Nyugat-központú rendszerének hanyatlására tette tétjeit. Igaz, az ukrajnai háború kezdetben véget vetett a Nyugat megosztottságának. Ám a gázai fejlemények nyomán a palesztin kérdéssel kapcsolatos ellentétek ismét szembeállították egymással a nyugati szövetség tagjait. Spanyolország azt fontolgatja, hogy egyoldalúan elismeri a palesztin államot, a német kormány viszont Izrael mellett áll. Magyarország szintúgy, Szlovénia viszont inkább palesztinbarát. Izraelt sok bírálat éri nyugati partnerei részéről. Svédországtól Amerikáig sokezres Izrael-ellenes és Izrael-barát tüntetések zajlanak. Biden elnök kormányzatában nő az elégedetlenség, amiért a Fehér Ház nem fordul szembe Izraellel. Mindez arra vall, hogy a Kreml nem alaptalanul reménykedik: a Nyugat nem fog a végtelenségig két háborút támogatni, és ráun Ukrajna véget nem érő segélyezésére.

Annál is inkább, mivel az úgynevezett globális Dél a palesztinok mellett áll, és mivel a Nyugat Izraelt támogatja, Délen kétségek ébrednek a Kijevnek nyújtott nyugati támogatás legitimitása iránt is. Az orosz katonák kegyetlenségeit felpanaszló Nyugat a gázai pusztítás fényében hiteltelenné válik Délen. És ha így a nemzetközi életben az erkölcsi alapokra hivatkozó nyugati külpolitika veszít hiteléből, akkor annál hitelesebbé válik az orosz geopolitika, amely nem elvekre, hanem reálpolitikai érdekekre épít.

Egyben e fejlemények Putyin elnök belpolitikai helyzetét is megerősítik, hiszen azt sugallják, hogy a világpolitika szinte minden orosz erőfeszítés nélkül is kedvezően alakul a Kreml szempontjából. Márpedig egy karizmatikus vezetőnek nemcsak kivételes képességekkel kell rendelkeznie, hanem képesnek kell lennie arra is, hogy meggyőzze beosztottjait különleges szerencséjéről. A semmiből előbukkanó jószerencse így megerősíti az elitben a hitet, hogy „Putyin csillaga” megbízhatóan a zeniten marad, és a gondviselés az orosz elnök mellett áll.

A misztikus logikán kívül racionálisabb érvek is szólnak azonban Putyin elnök politikája mellett. Moszkva nem esélytelenül törekszik a nemzetközi kapcsolatok Nyugat-központú rendszerének szétzilálására. Ma Palesztina és Izrael, holnap talán Kína és Tajvan feszül egymásnak. Éppen ezért nem alaptalan a remény, hogy az Egyesült Államok és Európa nem lesz képes elszigetelni Oroszországot. Vagyis a Kreml jobbal bízhat abban, hogy az ukrajnai invázió miatt Oroszország előtt álló nemzetközi bonyodalmakat képes lesz a régi, bevált módszerrel megoldani: csak ki kell várnia, amíg a dolgok maguktól elrendeződnek.

Ezzel magyarázható, hogy Oroszország teljes passzivitást tanúsít a palesztin-izraeli konfliktusban. Nincs más dolga, mint a kétállami megoldás mellett szólni, és örülni, hogy a fejlemények szinte a Kremlt teszik a válság fő haszonélvezőjévé, és egyben meggyőzik az orosz elitet, hogy Putyin elnök a helyes utat választotta.