Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

Liberális reformot az egészségügyben!

2006. március 13.

Az amerikai liberális hetilap átfogó egészségügyi reformot követel. A mindenkire kiterjedő állami egészségbiztosítás erkölcsi kötelesség. S egyben a Demokrata Párt győzelmének záloga.

Az amerikai liberális hetilap átfogó egészségügyi reformot követel. A mindenkire kiterjedő állami egészségbiztosítás erkölcsi kötelesség. S egyben a Demokrata Párt győzelmének záloga.

„A liberálisok tíz éve zavarban vannak, csak óvatoskodnak. Már egyáltalán nem mernek nagy ötletekkel előállni – olvassuk a New Republic, a progresszív liberális hetilap szerkesztőségi cikkében. – Pedig itt lenne az ideje, hogy újra merész terveket dolgozzanak ki. Ott kellene kezdeniük, ahol Clinton első elnöksége idején abbahagyták. Meg kell hirdetniük a minden amerikai számára elérhető, megfizethető és színvonalas egészségügy programját.”

A GDP közel 16 százalékát felemésztő amerikai egészségügyi rendszer nemzetközi összehasonlításban nagyon drága, mégis sokan kimaradnak belőle. A New Republic adatai szerint a lakosság 16 százaléka gyakorlatilag semmilyen egészségbiztosítással nem rendelkezik. A magánbiztosítást Amerikában általában a munkaadó fizeti, de az egyre magasabb költségek miatt a cégek már nem akarják magukra vállalni az alkalmazottak biztosításának költségeit.

Az ifjabb Bush elnök vezette republikánusok az egyéni felelősségvállalás alapján akarták megreformálni a társadalombiztosítási rendszert. Programjuk sarkalatos pontja volt, hogy magánnyugdíj-pénztárakkal váltják föl az ötven éve működő állami nyugdíjrendszert. A nagy tervekből mára, az elnök második hivatali idejének elejére szinte semmi sem maradt

A demokraták ezért azt várták, hogy idei évértékelő beszédében Bush száznyolcvan fokos fordulatot tesz, és megígéri a minden amerikai állampolgárt alanyi jogon megillető állami egészségbiztosítás bevezetését.

De nem így történt. Az elnök továbbra is olyan egészségügyet akar, amelyben az emberek a költségek nagyobb részét fizetik a saját zsebükből, mint jelenleg. Bizonyára ez is hozzájárult ahhoz, hogy a New Republic szerkesztői a liberálisokat buzdítják a reformok meghirdetésére.

„A konzervatívok alapelve szerint a magánkézben lévő egészségügy színvonalasabb szolgáltatást nyújt az államnál” – írja a New Republic. A liberálisok viszont mindig is az állami szerepvállalás növelésével kívántak javítani az egészségügy helyzetén. A kormány segítségével akarták elérni, hogy „az egészségügyi ellátás ne privilégium, hanem állampolgári jog legyen”.

„A minden állampolgárnak járó állami biztosítás nem a legjobb megoldás. Hanem az egyetlen megoldás. Itt az ideje, hogy a liberálisok ezt nyíltan képviseljék.”