Figyelmeztetés
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 720

A miniszterelnök nem is érti

2006. március 15.

Harold Macmillan miniszterelnökké választása után eladta könyv- és lapkiadói érdekeltségeit. Ezt elmesélték Berlusconinak, amikor ő is kormányfő lett. Csak ennyi volt a reakciója: miért?

Harold Macmillan miniszterelnökké választása után eladta könyv- és lapkiadói érdekeltségeit. Ezt elmesélték Berlusconinak, amikor ő is kormányfő lett. Csak ennyi volt a reakciója: miért?

Múlt vasárnap délután az olasz közszolgálati tv harmadik csatornája, a Rai 3 vágatlanul bemutatta Berlusconi botrányba fulladt interjúját, amelyről az egész világsajtó beszámolt.

A riporter, Lucia Annunziata azt mondta a miniszterelnöknek, hogy a gazdasági érdekei és politikai szerepe közti összeférhetetlenség példátlan a nyugati országok történetében. A miniszterelnök szitkozódva kirohant, s a bekapcsolva maradt mikrofonon keresztül hallani lehetett méltatlankodását: „És még azt mondják, hogy hatalmamban tartom a Rait!”

Újságok és könyvkiadók mellett a miniszterelnök és családja tulajdonában van a három legnagyobb privát tévécsatorna, és Berlusconi embereinek kezében van a három közszolgálati tv-ből is kettő. Csak a legkevésbé nézett Rai 3 maradt meg ellenzéki rezervátumnak.

Berlusconi sikere és hatalma azon alapul, hogy övé a képernyő, és ő is szerepel rajta a legtöbbet. Többnyire azt beszél, amit akar. Az újságírók jó része a tenyeréből eszik – nem kevesen szó szerint is. Ezért dühödött föl annyira, amikor Annunziata szembe mert szállni vele.

Egy korábbi munkatársa azt nyilatkozta Alexander Stillének, aki leleplező könyvet írt volt főnökéről, hogy az nem ismeri a politikai tisztesség olyan fogalmait, mint amilyen az összeférhetetlenség. „Szóba hoztam előtte – idézi Stille –, hogy amikor Harold Macmillant Nagy-Britannia miniszterelnökévé választották, eladta könyv- és lapkiadó vállalatának részvényeit. Berlusconinak csak ez volt a reakciója: miért?”

Az olasz kormányfő fogalma az összeférhetetlenségről valóban kissé homályos. Első miniszterelnöksége kezdetén megígérte, hogy médiabirodalmának irányítását egy blind trustra bízza.

Blind trustot létrehozni azt jelenti, hogy valaki, adott esetben az összeférhetetlenség látszatát is kerülni akaró politikus pénzzé teszi gazdasági érdekeltségeit, s a pénzt egy vagyonkezelőre bízza. Méghozzá azzal a kikötéssel, hogy neki, mint megbízónak nincs beleszólása, hogy mibe fektetik a pénzét. Sőt, nem is tudhatja, milyen döntéseket hoz a vagyonkezelő. Mondhatni vakon rábízza a pénzt – innen e sajátos vagyonkezelési forma neve.

Berlusconi viszont azt értette a blind trust létrehozásán, hogy nem fog beleszólni a döntésekbe. A végén még ebből sem valósult meg túl sok. A médiabirodalom kulcspozícióiba ugyanis a családtagjait ültette. Gyermekei irányítják a tv-csatornákat, fivére és felesége a két nagy újságot.

De a biztonság kedvéért az olasz parlamenttel is elfogadtatta a fogalomnak ezt a sajátos értelmezését. 2002-ben a kormánypárti többség keresztülerőszakolt egy törvényt, amely kimondta, hogy egy vállalat „puszta birtoklása” nem, csupán közvetlen irányítása támaszt összeférhetetlenségi problémát egy politikus számára.