A korai nemváltás kritikája

2024. április 23.

Elkészült a brit kormány által rendelt jelentés, amely a kiskorúak nemváltó kezelésének kérdésében volt hivatott rendet tenni. Csakhogy egyúttal újabb vitát váltott ki. A liberális és a konzervatív publicista felelőtlenséggel vádolja a transzlobbinak behódoló egészségügyi rendszert. Transzjogi aktivisták viszont az ellenérzések elszabadulásától tartanak.

Az orvosi szakma cserben hagyta a gyerekeket” – olvassuk a liberális Observer magazin szerkesztőségi cikkét a kiskorúak nemváltó kezelését áttekintő brit jelentésről.

Az úgynevezett Cass-jelentés legfontosabb megállapítása szerint nincs kellő bizonyíték rá, hogy a nemi diszfóriával küzdő tinédzsereknek hatékony segítséget nyújtanak a pubertásblokkolók és az egyéb gyógyszeres kezelések. Mint ahogyan arra sincs, hogy a nemi identitással kapcsolatos pszichés problémákra gyógyír, ha hormonkezelés nélkül más neműként jelenik meg egy fiatal. A két év alatt elkészült, több ezer esetet, számos ország orvosi gyakorlatát és tanulmányok tömkelegét áttekintő jelentés a kamaszkori nemi identitászavart legalábbis részben pszichés eredetűnek nevezi, ezért kezelésére egyéni és holisztikus megoldást javasol, kiemelve, hogy egyedlőre nem egyértelmű, milyen mellékhatásokkal jár a kamaszkori hormonkezelés. A szerzők azt is megjegyzik, hogy a nem identitászavarban szenvedő fiataloknak a hosszú várólisták miatt gyakran éveket kell várniuk a segítségre. A tanulmány publikálása után a brit fiatalok hormonkezelését végző intézmény felfüggesztette a pubertásblokkolók alkalmazását.

A British Medical Journal szerkesztőségi cikkben etikátlannak nevezte a gyakorlatot, amely ismeretlen mellékhatásokkal járó, bizonytalan kimenetelű beavatkozásoknak tett ki gyerekeket. A tinédzserkorában elkezdett nemváltást később megbánó Keira Bell egyenesen úgy fogalmazott, hogy a jelentés tanúsága szerint őt és más társait kísérleti nyúlnak használták.

Az Observer botrányosnak ám egyben tanulságosnak tartja, hogy a nemi identitászavarban szenvedő kiskorúak orvosi kezelését nem a tények, hanem ideológiai megfontolások vezérelték. A liberális lap tragikusnak minősíti, hogy az egészségügyi rendszer behódolt a nyomásnak, és gyerekek egészségét tette kockára.

Gillian Philip gyerekkönyvíró (akit négy éve azért hurcoltak meg, mert bírálta a kiskorúak nemváltását előkészítő orvosi gyakorlatot) a Spiked magazinban a gyerekkönyveket tartja felelősnek a kamaszkori nemváltó járványért. Philip szerint a transzneműekkel kapcsolatos mesék és ifjúsági regények divatja teszi vonzóvá a fiatalok számára a hormonkezelést és a nemváltást.

Egyes transzjogi aktivisták és támogatóik azonban egészen máshogyan értelmezik és értékelik a Cass-jelentést. Natasha Hakimi Zapata a baloldali Nation magazinban transzjogi szervezetek véleményét idézve azt nevezi a jelentés legfontosabb megállapításának, hogy a transznemű gyerekeknek sokkal nagyobb és gyorsabb segítségre van szükségük. A World Association for Transgender Health szervezet aggályosnak tartja a jelentést, mivel azt sugallja, hogy a transzneműség mentális betegség. Más civil szervezetek is hasonló szellemben nyilatkoztak. Az Amnesty International például attól tart, hogy a jelentést a transzneműek hátrányos megkülönböztetésére fogják felhasználni.

A Cass-jelentés megállapításai nemcsak a brit gyakorlatot befolyásolhatja, hiszen a bíróságok máshol is szakértői véleményként hivatkozhatnak rá, és korlátozhatják a fiatalkorúak nemváltó beavatkozásait – jegyzi meg Zapata.