Uniós agrártámogatás a maffiának

2024. május 9.

Az Európai Uniónak hála, az elmúlt harminc év alatt töredékére esett vissza az olaszországi maffiák halálos áldozatainak száma. Az uniós gazdaságpolitikai támogatások ugyanis a nyers zsarolásnál nagyobb haszonnal kecsegtették a bűnszervezeteket, és a kockázat is mérsékeltebb volt. 

A bűnszervezetek 2022-ben 17 embert gyilkoltak meg, tizenötször kevesebbet, mint 1991-ben – jelenti Emilio Parodi, a Reuters hírügynökség római tudósítója. Ebben az esetben sem ingyenes jótéteményről van szó. A maffiák átprofilírozták magukat.

Az Európai Ügyészség csaknem kétezer folyamatban lévő nyomozásának egyharmada Olaszországban zajlik. A károkozást 7,8 milliárd euróra becsülik, de ez az uniós pénzek megszerzése érdekében elkövetett maffiabűncselekményeknek csupán töredékét teszi ki. Az olasz hatóságok például most tavasszal csaknem kétszer ekkora csalássorozatot tártak fel: a maffiák az otthonfelújítási programokban elkövetett csalásokból 16 milliárd eurós haszonra tettek szert. És még ez is eltörpül a közös agrárpolitikai támogatásokból törvénytelenül hasznot húzó csalók egész országot behálózó, és külföldi bűntársakat is bevonó hálózatának jövedelméhez képest. 

Giuseppe Antoci egyszerű banktisztviselő volt 2013-ig, amikor is kinevezték egy szicíliai természetvédelmi terület vezetőjévé. Hamar kiderült, hogy nem is olyan békés munkakör ez, mint képzelte. Egy úr ugyanis úgy gondolta, hogy eladja a parlagot, amit húsz éve elhunyt édesapjától örökölt. Csakhogy, mint a földhivatalban kiderült, ez a föld tartós bérlet útján mások kezelésében van, és azok a mások rendszeresen felveszik az uniós agrártámogatást. A bérleti szerződést az édesapa írta alá, legalább is a dokumentumok szerint. Igaz, akkor már tíz éve halott volt. És kik voltak a bérlők, akik persze egyetlen szál marharépát sem ültettek el a parlagon? Egy híres maffiózó család tagjai.

Mint Antoci az Il fatto quotidiano napilap hasábjain beszámol róla, hamar rájött, hogy ez csak egyetlen esett volt a száz közül abban az egyetlen, 83 ezer hektáros természetvédelmi körzetben. Kilencven vádlott között hatszáz évnyi börtönbüntetést osztottak ki. Addig az olyan bérleti szerződések és versenytárgyalások esetében, ahol a díj nem haladta meg a 150 ezer eurót, nem kellett beszerezni a „maffiamentességi igazolást”, vagyis nem kellet igazolni, hogy a rendőrhatóság tudomása szerint a jelentkezőnek nincsenek maffiakapcsolatai. Az eredmény: egyrésztvevős versenytárgyalások, megfenyegetett, és persze visszalépő versenytársak. Antoci eltörölte a 150 ezer eurós értékhatárt, és nyomban többszáz bérleti szerződést semmisítettek meg. Közben egyértelmű figyelmeztetéseket kapott, például 9 milliméteres lövedékeket postai borítékban. Fegyveres kísérettel kellett közlekednie, és 2016-ban megtámadták az országúton. A páncélozott jármű és a kíséret mentette meg.

Ezek után a maffiamentességi igazolást előíró „Antoci protokollt” törvénybe iktatta a nemzeti parlament. Közben egyre hajmeresztőbb történetek kerültek napvilágra az uniós pénzek megszerzését célzó csalásokról. Például a maffiózók földalapú támogatást kaptak az Uniótól községek belterülete után, amelyen lakóházak, orvosi rendelők, élelmiszerboltok voltak. És ez még semmi. A palermói nemzetközi repülőtér, sőt, a közeli NATO katonai támaszpont területe után is évtizedekig felvették a területalapú uniós agrártámogatást. Természetesen Olaszországban is négyzetméterre lebontott térképes számítógépes nyilvántartás volt a mezőgazdasági területekről. Csak éppen az ezt kezelő hivatalok néhány munkatársa hamis igazolásokat adott ki az agrártámogatásokat igénylő maffiózóknak. 

A maffia rugalmasan alkalmazkodik a környezethez – állapítja meg Antoci. „Olyan, mint a folyadék: a tartályhoz idomul”. És nemcsak Szicíliában. Az 1980-as földrengés után a nápolyi maffia, a Camorra lett a térség első építési vállalkozó-konzorciuma. Az olasz csizma sarkában, Puglia tartományban a maffiózók használt gépeket vásároltak és újak árát téríttették meg az uniós alapokból. Az üzlethez fél Európát átszelő hálózatot hoztak létre, bolgár, cseh, román, ír és portugál résztvevőkkel. Őket az OLAF, az Unió csalás-ellenes hivatala buktatta le. Antoci az Öt Csillag mozgalom jelöltjeként európai parlamenti mandátumra pályázik, és fogadkozik, hogy igyekszik majd ellehetetleníteni ezeket az európai mérető maffiákat. Például Ján Kuciak szlovák újságíró a calabriai maffia, a Ndrangheta helyi kapcsolatai után nyomozott, mielőtt a menyasszonyával együtt meggyilkolták volna. És jegyzeteiben találtak egy feljegyzést, amelyben szerepelt az „Antoci-protokoll" kifejezés.